Thursday, February 15, 2018

TRIP TURKI 2018 (Part 1)


 Assalamualaikum guys!

Please bear with me for Turkey Trip posts. Because I'm gonna post about it a lot. :)

Turkey, a special country which keeps me excited everytime I heard about it. I’d been dying to go there since I learnt about her history. It was my forever wishlist. Sejak belajar tentang Sultan Muhammad al-Fateh, aku jadi  minat gila dengan sejarah Turki, culture dia, makanan dia, tentang Mustafa Kamal Attartuk, everything about Turki la senang cerita. Tambah pulak dengan Presiden Recep Toyyib Erdogan yang sangat baik dan berkredibiliti tu, lagi la meluap aku nak gi Turki. Peminat fanatik dia kott. So, last year on September my sister came out with “ lets go to Turki’ idea! Long story cut short, we agreed and, Turkey here we come! Haha. Kitorang bawak mak sekali since after dia pencen, tak ada bawak dia makan angin and jalan-jalan pun lagi. Lagipon, mak memang nak gi Turki jugak.

We go to Turkey by travel agent which is selamatbercuti.com. I know the name sounds a bit weird and not really catchy and but their service is superb. Actually this is the first time we are using travel agent because we want to bring our mother and backpacking doesn’t suit her well. Ye laa, nak jalan jauh2, nak naik public transport bagai. Nak study all the route lagi. Not worth it. Besides, we have done our study, backpacking in Turkey costs you lot more than travel agent. Turkey is a big country which covers Asia and Europe continents. So you need to use public transport which takes time or, rent a car which costs you on petrol since the price is 5.3 Lira/liter. Almost Rm6.00/liter!!! And the journey from one place to another is 300-700 km! Buat penat je drive. Ada tol lagi tau. Well, its your choice after all. Pakej yang kitorang amik ni adalah selama 10 hari 8 malam, include flight tickets, 4-5 stars hotel, transport (bus with heater and wifi), meal 3x a day (got buffet also), entry ticket for all places. Its complete. Tinggal bawak baju bawak duit je.

On 26th January (Friday), flight kitorang dalam jam 12.00 tengah malam tapi dah berkumpul di KLIA jam 8.00 malam untuk urusan check in dan sebagainya. Di sini lah kitorang kenal our tour leader, En. Suhairi. Dalam hati aku, "Hmmm, hensem jugak dia ni. Tapi serious semacam jee." Masa tuuu tak kenal lagi kan. Tapi bila kenal....haha. And aku ada jugak la usha2 family lain yang satu group dengan kitorang. Saja nak kenal muka. Flight ambil masa dalam 11 jam and we were safely landed in Istanbul Airport at 6.30 am, 27th January, Saturday (about 11.30 am in Malaysia). Ok so here the story begins. Hahaha. Lepas dah lepas imegresen, masa untuk baggage claim. Tunggu punya tunggu, aku punya luggage tak keluar2 jugak. Masa tu hampir semua orang dah ada beg masing-masing including family aku. Dah rasa tak sedap hati dah. Tunggu sampai beg habis, and akhirnya confirm beg aku hilang. Apa lagi, terus aku report ke tour leader kitorang. Bila dia pon cari2 tak jumpa, pusing dekat baggage conveyor lain pon tak jumpa, akhirnya kami report jugak kat kaunter baggage. Nasib baik la aku tak nangis and mood holiday aku tak rosak lagi time tu. Rare sebenarnya aku tak nangis kalau benda2 macam ni berlaku.

And then bila kami keluar dari airport, kami disambut oleh tour guide Turki (Mr. Mustafa). Nampak garang tapi bila lama-lama, comel la pulokk dio ni. Haha. Then kami solat subuh di masjid berdekatan dengan aiport. Subuh gajah jugak la sebab amik masa dekat luggage aku tu. Nasib baik winter coat aku letak dalam backpack. Tak la hilang sekali dengan luggage tu. Alhamdulillah. Ye la, winter, sejuk kott. Lepas solat Subuh, kami terus bertolak ke Bursa dengan bas yang disediakan. Masa ni semua orang macam awkward lagi, even with our tour leader. Ye la, tak kenal lagi kan masing-masing siapa, nama apa, asal mana. Yang banyak cakap masa tu Mustafa ni je. Tak brenti cakap, cerita tentang Turki ni sambil explain kawasan apa yang kitorang tengah lalu tu. And our tour leader just explain briefly tentang itinerary kitorang untuk hari tersebut.



Ok lah, sambung next entry! Jangan lupa follow. Ciou Darling!


1 comment:

Rabiyatul Adawiyah said...

Wahhhh... im reading your blog!! keep it up!!