Monday, October 31, 2016

Quote of Life


Whenever you feel lost, remember this; there are still over 7 billion people in the world left for you to meet. There are nearly two hundred beautiful countries for you to explore. There are so many new exciting foods you haven’t tried yet. There are so many beautiful adventures to be had. So just hold on, because there are so many wonderful things coming your way.

Thursday, October 27, 2016

Maryam's Stories: Last Day

Assalamualaikum! 
Hari ni hari yg sedih sgt bagi aku sbb hari ni hari last kakyam kat tempat kerja dia. In these two years, aku happy sgt kakyam ada kat sini ngan aku, and kerja dgn company yg related even though bos2 kitorang bermusuh. Haha. Banyak kenangan yg aku ada ngan dia sepanjang kami sama-sama kerja sini. Minggu lepas, masa aku tengah baring2 dalam bilik aku, tiba2 terfikir kakyam dah nak pergi. Dah tak ada kawan baik aku kat sini. Dah tak ada tempat aku nak lari, dah tak ada org nak ceriakan balik mood aku, nak dgr cerita aku, nak share rahsia ngan aku, nak gosip sama2. 

Aku selalu pergi umah dia overnight and have a long pillow talk before we both fell asleep at 1 or 2 am. Macam2 la kitorang borak. Sampai ada satu malam tu, abis rahsia aku terbongkar. Borak punya pasal. Haha. And esok aku terus shoot gi kerja. Tak de la jauh sgt pon. And kak yam selalu buatkan breakfast untuk aku bawak sbg bekal pagi kalau tido umah dia. Sweet takk? Haha. Itulah rutin aku ngan kakyam. And then hujung minggu jumpa lagi. Adeeee jeee kitorang plan buat paper. Asalkan terisi. Naik broga dah bape kali, mandi jeram toi da bape kali. Tambah plak ngan aktiviti dgn team hiking. Kadang2 dia sendiri akan datang kat umah aku naik moto, dah la bahaya jalan mantin -nilai tu ,banyak lori. Dah bape kali dia eksiden. Dah calar balar motor dia tu. Hmmm.. 

Tapi tahun ni after she get herself a boyfriend beberapa bulan yg lepas, dah kurang dah sikit activity weekend kitorang. Dah kurang laaa ajak2 aku keluar cam dulu. Time single. Puihhhhhh!!!! Tinggal aku sekor2. Hahhahahahahhaa. Tak der lah. Aku paham la benda2 camni. Dah dewasa semua kan. Aku igt lagi time aku kena demam teruk masa bulan 4 ritu. Aku gagahkan diri jugak pegi umah kakyam sebab umah aku takde orang masa tu. Dia la yg jaga aku siang malam. Malam tu kol 2-3 pagi dia bangun basahkan badan aku dgn kain and letak kat atas dahi kasi turun sikit suh. Esok masak bubur lagi utk aku sebelum gi kerja.  

Bila aku ingat semua tu, aku menangis kot. Like seriously, aku pon tak sangka aku akan menangis bila dia pergi jauh daripada aku mcm ni. Aku rasa kehilangan gila kot. Sunyi gila hidup aku rasa xder dia. Ye laaa.. Kat Nilai ni sape je ada, org yg rapat gila ngan aku kakyam lah. Memang la adik2 ada tapi adik2 lain sikit ngan kawan. Ada benda yg kita lagi selesa ngan kawan. Kan? Aku menangis sampai sedu2. Hhahahaahhaa. Mcm kakyam tu nak gi luar negara plak padahal Rawang tu jeee pon. Aku takder nya nak bagitahu dia semua ni. Mesti dia terkejut kalau tahu betapa besarnya effect tu kat aku. Siap nangis2. Dia siap cakap sambil gelak2 lagi, nak wakafkan aku kat sape2 utk jagakan aku. Hahahahhaah. Tak guna Maryam.. Hadoi la.. Sedih!! 

Tadi baru call dia tanya, camana ari ni ari last kannnn.. Macam biasa dia akan terpekik-pekik terlolong kat telefon tu cerita semua2. Haha. Happy sgt eh kau Yam. Oh lupa. Pagi ni dia ada antar email kat aku. Bapak laaa sedih bace. Hmmm..Takpelah. Yg tu aku buat entry lain lah. Kang semua citer kat sini abis satu ni je siri Maryam Stories. Kena buat mcm siri Kilang Stories aku tu. Baru best nak bace esok2 bila dah tua. Hahaha bajettt je... Hadoi. Ok lah. 

Panjang menaip malam ni. Aku pon dah tak sedih sgt mcm minggu lepas. Minggu tu jugak aku pergi umah dia masa cuti last before dia tinggalkan rumah tu. Tolong cat kan rumah kasi cantik sikit. Sekarang rumah tu ada kak nisty je. Housemate kakyam yg aku rapat jugak. Dah kurang sedih aku lepas tu. Maybe aku pon dah belajar utk menerima perubahan. Sooner or later mesti akan berpisah jugak. Kalu bukan dia yg pergi dulu, maybe aku. Macam tu la kehidupan, kan?

Ok thanks for reading sampai abis. Kalo abis lah. Tu pon kalo ada org bace lah blog nih. Hahhahahahahaha.

Thursday, October 20, 2016

Catatan seorang gadis kilang


When I started working, I start to view the world differently. Working in kilang had taught me lots of life lessons. 

Well to be honest, I used to dislike the foreign workers.When I was a student, I like to read newspapers and when news about illegal workers, Indonesian commits crime, Bangladeshi molested Malay girl, I disgust them so much. Not only because they are dirty, they also do bad things here. Wondered why we need them to work in our country and  I started to hate them. All of them. But maybe Allah s.w.t wants to show me how wrong I am, to judge people just because of silly mistakes done by few of them, he puts me in kilang working with all these people. YES, I was frightened. I was worried how these guys will tried to take advantage on me or rob me or even damage my car if I being hard on them at work. hahahaha. But NO. I was wrong. 

These are the guys who helped me a lot when I do mistakes in production because lack of experience, they remind me about my prayer, and never failed to greet me with Salam every morning and evening. Compared with local workers, these foreign one are more hardworking, and more honest with their job. They followed my instruction well, they work real hard and less complaining. Unlike locals, they always ponteng kerja, complaining this and that, not to mention curi tulang. Yeah maybe because this is our country and our life is not as hard as theirs, we take the chance for granted. They work so hard just to earn a bit money to send home to their families.

You know, my kilang is located in industrial area so there are lots of factories here. And every Friday, I can see many of these foreign workers go out for Friday prayer. Mashaallah. It touched my heart to see them with baju lusuh and kopiah buruk, walking all the way to Surau under the hot sun. Some of them might be lucky if their companies provide a transport so you can see them crowding at the back of lorry or Toyota Hilux or something. haha. It feels good to know that instead of hard life they are facing, they still can make some time to fulfill the duty to their religion. My religion too. heheh.

There is one time when I was on my way home from work, I passed through a metal & aluminium factory, I saw one Chinese guy (must be the taukeh I guess) was beating up one foreign worker real hard at the road side. He looked like Bangladeshi. I was shocked to see the incident. His friends just only able to see their boss beating up him from far. I guess they are not dare enough to fight back knowing they will lose their job and maybe get send back to their countries. So I slowed down my car and I thought I should talk to the taukeh. But then the second thought popped in, maybe that Bangladeshi guys did something bad that made the taukeh so mad, maybe he stole something from the boss. I dont know these people and what they are capable of doing. So instead of stopping my car, I continued to drive. eheh. Kesian sangat tengok peristiwa hari tu. 

And yes. After working all these two years, my view on these foreign workers has changed. I'm not saying all of them are good people. But at the same time not all of them are jerk. Just same with our own community too. In fact, if you can check the crime record by PDRM, only few percent crimes were committed by the foreign people.. So who are the jerk now? Most of them come here to work and change their life and family back at home. As their countries could not provide the job opportunity, they had to come here all the way across the ocean just to earn some money with a very tiring job. I see how they save money, not spend it carelessly like me, eat just enough to continue to work, just enough to live. Yeah, they live like that.  

Back at home, I think a lot about my life. What I have now is way better than anyone of them have. Sometimes I complaining about simple thing without realize it is a blessing to others who doesn't own it. Banyak sangat nikmat yang Allah bagi, tapi sangat sedikit bersyukur. Seeing the foreign workers life, I feel blessed with what I have now. I feel glad that I am working in this industry to see the world in another point of view.


Ok, good day everyone!

Friday, October 14, 2016

KILANG STORY 4: SLANG

Assalamualaikum..

Rasa dah lama tak update pasal kilang aku. Haha. Ni pon takde nak update sangat. Just my daily conversation with my operators.

Story 1-

B: Mustafa, tukar glove tu. Dah kotor la.

M: Ya boss? Ada apa?

B: Tak....saya cakap tukar la glove lain. Kan da kotor tu.. *sambil tunjuk kat tgn dia*

M: *muka blur sambil tengok dua2 belah tangan, di kepal di buka*

B: Haiyaa....ituuu guuluuffff, kasi tukar baru laaa.. Taraaa shushi (cuci=bersih) lagi maaaaa....

M: Ohhh!! Ya saya tuka sekarang. Saya tuka sekarang..

*tepuk dahi, masuk office tahan gelak*

Story 2-

M: Nabila boss! Esok pakai kep bulu??

B: Hah? Ape mustafaa???

M: Esokk, jalan itu F&N...pakai itu kep buluu kan?

B: Ohhhh..Ye mustafaa. Pakai cap blue (penutup botol kaler biru) yer.. Ok??😁

M: Ok2

*ingat kan apeee laaa bulu2*

Rosak rosaaak... Rosak bahasa melayu aku. Kita plak kena blaja slang bangla dia. Hahahaha 😂😂😂

Sunday, October 9, 2016

Maryam's Stories: Resigned

Assalamualaikum! 

Tak cukup dgn Kilang Story ni ada pulak siri baru yg aku terbitkan. Maryam's Story. Haha. Haish... Banyak pulak peristiwa penting jadi bulan oktober ni. And yang paling shocked skali adalah kak yam resign. Resigned without telling me first! Aku tahu tu pon lepas aku gitau dia yg aku ada interview kat Rawang, 5 haribulan lepas, and aku suruh dia doakan aku. Baru dia mengaku the truth is dia dah antar surat resign last week. Which is soooooo shocking. Out of blue and all of sudden she resigned!!!!! Oh maryam. Aku sedih gila kot. Of course aku happy utk kau and aku excited dgn penghijrahan kau tu tapi aku rasa kehilangan gila kottt.. Ye la, aku time2 stress bosan sedih, sakit demam aku selalu lari gi rumah kau kat Lenggeng  tu. Ni kau pindah Rawang kot. Jauh gila ngan Nilai. Mmg xleh ulang alik lagi. Aku harap sgt aku dpt kat Rawang tu tapi mungkin tak ada rezeki di company tu. Maybe next time. So dia sorang2 je la pindah Rawang. Yes, kak yam dpt offer kat Rawang jugak, 5 days working which is so unfair sbb aku 6 hari..hahhaha. Anyway Good Luck kak yam. Bulan ni bulan last dia kat Nilai ni.
Haish.

Monday, October 3, 2016

Kisah Interview

Assalamualaikum semua!

Yep, hari ni nak cerita pasal interview. Actually today I got a phone call from a company that I've had apply a job last month. Its a big company which make me really excited to get the phone call. However, they asked me to come for the interview tomorrow which is doesn't really makes sense. haha. So aku mintak tangguhkan ke lusa atas alasan cuti. Aku pon nak godek2 balik semua file and buat persiapan la sikit. Thank God I have everything in place because I just had an interview few months ago. hahaha. Macam tak sabar je nak berhenti kerja. Bukan tak sabar, its just exciting you know...

Then I told Yan (my assistant) and Mr Jerry (my factory manager). Diorang dah gelak-gelak dah. hahahaha. Ngejek aku lerr.. Tu je la keje diorang.. kah3.. Pastu Mr Jerry suruh aku pergi. Siap suruh amik MC lagi. hahahaha. Korang ada ke boss camtu?

Ok lah. Hope everything goes well. Sebenarnya dalam hati aku ni sayang sangat kat company aku bekerja sekarang, walaupon stress tahap gaban tapi aku tak tahu lagi company lain camana. Nampak besar dan gah pon belum tentu work environment sesuai dgn kita. Lagipon sini kitorang rapat sangat. Ye la, small company dah macam family kotttt... Cuma tu la, kalau nak berkembang dari segi karier mmg kena pindah. For long term development. I actually voice this out to Mr Jerry and he did agree with me that we have a good time here working together but, he asked me to think for my future. Would I be willing to work here forever? Of course not I said. Then? Whats the different you go now or later? Perghhh ayat dia...hahaha. 

Hmm.. tak tahu kenapa tapi hati aku rasa galau dan takut kalau aku interview and dapat offer kat company baru ni, sebab aku kena buat keputusan untuk pergi atau tak. And trust me its not going to be easy. If I accept, thats mean aku kena pindah terus dari Nilai ni all the way to Rawang, which sounds a bit crazy. I've never been to Rawang before. I know nobody there, I dont have any idea how Rawang is, plus my sisters all in Nilai, I have a very good house here and Nilai is strategic location got everything compare with Rawang. Thats enough reason for me not to move. But thinking of the future I might have at that company...*sigh*, its a big deal for me to just refuse you know... Ok lah, banyak pikir pulak. Interview pon tak gi lagi dah berangan dapat offer..hahaha. K lah

Daaaa.. See you next post and wish me luck!