Friday, April 29, 2016

Thank you

I was awfully sick. But thank you for secretly watching me out. I'm glad to know you do care. *smile*

Sunday, April 24, 2016

KILANG STORY 2 : CURI BARANG

Citer ni aku rasa kelakar. Haha. Ada satu minggu tu tiba-tiba kecoh bila store operator/forklift driver datang mengamuk kat office. 

"Air hilang, air hilang nih..!!" sambil menjerit-jerit marah kat staff office. "Awak semua baik bagi briefing sikit kat operator production tuh, jangan kurang ajar sangat!! Jangan ambik barang orang lain..! Kalau nak mintak laaa!"

Mula2 ingatkan finished goods yg hilang kena curi sebab kilang aku ni memang produce air pon. Aku pon nak naik angin skali kalau ada operator curi barang dalam warehouse. Lepas dia da tenang sikit kitorang tanya la air apa yg hilang? Kerani store aku pon dah kabut sebab tu bawah jagaan dia. Lepas tu si driver forklift ni jawap 

"Air kelapa saya lah...!!!! Tak sempat minum pon..Dia dah siap minum, ganti air lain pulak dalam bekas. Rasa air putih je tahu tak??!! Saya tak kira kalau saya dapat org tu saya SHOOOOOT je depan2 Boss pon..!!!!!!" Punyer la maghahh.... Lepas aku dengar jawapan dia tu...aku tepuk dahi. Ya Allah.... Ingat apaaaa la tadi. Air kelapa dia upenyer. Haduuuu.. Nak tergelak aku kat situ. Hahaha!

Tu kes air kelapa. Ada hari tu kes operator mengamuk sebab telur rebus nasik lemak kena curi. Mengamuk sakan la kawan niiiiiee nasik lemak tak cukup lauk. Memang kecoh la di kalangan operator. Padahal dia da letak dalam locker. Maybe sebab dia tak kunci.Yang si pencuri tu pon satu. Kalo nak amik, amik la semua. Ni curi telur rebus je memang menempah maut. Hahahhahaha. Tapi maybe dia pon ada hati perut kot. Amik semua lagi nanye. Berair mata aku tahan gelak.

Tapi bila fikir balik, bagi kita benda tu kecik je nilai tapi bagi diorang tu makanan yg diorang beli ngan duit sendiri. Hak diorang. Tak kira la besar atau kecik nilainya. Hmmm cuba bayangkan kalau barang kita kena curi. Dah lapar, penat kerja pastu nak makan lunch tengok-tengok makanan tu tak ada.. Memang la mengamuk.. Sampai ke hari ni identiti si pencuri masih belum dapat dikenal pasti. 

Sekian for kilang story.

Friday, April 22, 2016

KILANG STORY 1 : RAGAM OPERATOR

Ada seorang QC operator ni, perempuan. Dia sangat bagus dalam kerja dia. Setakat ni tak ada lagi lah kesilapan yang dia buat. Ada suatu hari aku suruh la dia ni buat sample lab utk R&D sebab kerja tu sangat senang dan aku tak nak bazirkan masa aku untuk kerja yg kurang keutamaan macam tu. So siap lah sample tersebut. Dipendekkan cerita sample yang dia buat tak menepati macam boss aku nak, walaupon aku tahu bukan salah dia. Sample dalam lab tak akan mampu untuk menyamai actual product sebab equipment dalam lab ada limitation. Bukan macam machine sebenar dalam production. Tapi hanya untuk kepastian, aku panggil la QC operator tu tanya samada dia buat macam arahan aku. Dan dia jawap ya and aku okay je lah.

Tup-tup esoknya Assistant aku cerita  QC operator aku tu hantar mesej kat dia minta maaf dgn Nabila sebab dia ada buat salah, dia tak pandai, dia la bodoh, dia banyak buat silap blaa blaa bla… QC operator aku tu macam happy-go-lucky orangnya. Tapi hari tu memang dia terus diam dan tak pandang muka aku pon. Kira merajuk la ni. Padahal aku tak marah dia pon…Tanya je…mungkin suara aku masa tu agak tegas tapi betul aku tak marah sbb aku pon tahu dia tak salah.  Minta maaf? No. Because I’ve done nothing wrong. I have authority to question her work. And I don’t want her to get a wrong idea that she can play a trick on me.


Then 2-3 hari lepas tu aku suruh Assistant aku panggil dia masuk dalam lab untuk buat satu sample. Dia pon buat2 macam tak dengar, terus sambung dgn kerja biasa dia. Kemudian panggil lagi, datang lambat2… Jenuh aku tunggu kat lab tu. Kemudian dia datang, menyorok  belakang pintu lab tak nak masuk dalam. Aku panggil masuk tak nak. Last2 dia lari pergi sambung balik kerja dia.

BAAAAAAAAAAPAKKK LAAAAA…  Masa ni memang aku dah betul-betul naik angin. Kau ingat kau siapa nak merajuk ngan aku? Kau ingat kau comel merajuk macam tuh? Kau ingat aku ada masa nak layan rajuk kau tuh? 2-3 hari boleh laa…macam kelakar la jugak aku rasa. Ni dah sampai tahap ingkar arahan aku memang buat aku panas. Aku dah naik suara suruh Assist aku panggil dia balik masuk lab. Aku rasa macam berasap je tudung aku masa tuh. Last2 memang kenaaa laa dia ngan aku. Siapa suruh cari pasal? Dari aku tak marah, kau cakap aku marah patu kau merajuk sampai macam tu sekali, nah ambikkkk.. Kau nak aku marah kan?? Hmm. So ending nya memang aku marah dia. Dan aku tak kisah pon dia nak merajuk kea pa ke, janji kau buat kerja macam sepatutnya.


Hmmmmmm end of story, aku jugakk laa yang jahat nya kat sini,,, HAHAHAHAHAHAHA…

Thursday, April 14, 2016

Gadis Kilang

Assalamualaikum...

Hi peeps! Hmmm...dah ingat password blog pon macam tak guna jugak sebab tak update pon. Haha. Banyak jugak sebenarnya nak cerita tapi...tak tahu nak mula dari mana. And if I posted any update pon, mostly my stories would be about my job, my kilang and so on. Since now aku da jadi gadis kilang. Haha. 

Actually there was an incident that I found quite interesting to share here. There was one time when I went back to kampung in Besut (my grandmother's house is there), I met with my childhood friend which is now not a friend anymore. There was something happened long time ago which really broke our friendship. Yeah, we were rebels teenage back then. Hahahaha. Doesn't matter. Sekarang dah matang dah baik balik even though is not the same as before. 

So when we met and had a chit chat a bit, she asked me what do I do now. I said now I'm working in a factory somewhere in Nilai 3. She was so surprise and her face changed a bit."Errrr...is it temporary job? Oh I knooww... It is part time job rightttttt??? And I said 'Nope..its permanent. I'm working there. Then she was like "ooowwww..err okay..kerja kilang is nice also, as long as you have a job...not like me, still waiting for posting.." then she smiled to cover the awkwardness. hahahaha. She is UPSI's graduate, a cikgu-to-be I supposed. She wasn't even bother to ask what do I do there and my position. Maybe in her head my job is like those operators (not that I'm saying operators are low-class job). I think she was shocked to know a degree holder is working in a factory without knowing the factory needs office staff too. But I'm not upset. Its just I feel funny to see her reaction when she knows my job. Hahahaha.

I believe most of our Malays' mentality is you're good and safe if you work in government sector. I'm not denying that. Only a chosen one can work as government servant and it is not easy. I also want to work in government sector if possible. But not everyone have that chances. One of them is me. Haha. But I cannot accept the mentality of kampung's people that working in kilang is only for low-educated person. Because you see, without kilang, do you think you can have your car? your bike? your house? even your food? Because all of those things need a manufacturer. Someone needs to produce them for you to use and consume. And its not from low-educated person. If I may say, engineer also is working in kilang. Kilang kereta for example? Heh.

You see, it wasn't my intention to boast about my work, my position or whatsoever. It has been written my rezeki is here. In the early period when I started working in Kilang, my grandmother did not really 'bless' me with my job. She thought I'm doing all the Bangla and kuli jobs. Hahahaha. Even sometimes I did. Luckily my mother is very supportive person. She knows and she understand. So yeah... if everyone wants to work in government sector then who want to build the industries to support the government with tax??HAHA. Its not from me. Someone who worked as a Asst.Director in Food Dept MOH said this. He said to me you'll learn a lot in industries compared if you are in government. Hmm.. I dont know. For me both have pro & cons, but in the end its your choice and your luck!

Ok, that's all. I think this post bored you. haha

Thanks for reading.

Gadis Kilang