Friday, December 30, 2016

2016 Conclusion


Assalamualaikum!

Tanpa kita sedar, dah nak berakhir dah tahun 2016. Cepat kan masa berlalu? Banyak kenangan manis sepanjang tahun 2016 ni. Banyak sangat. Aku tak tahu nak start dari mana. haha. Ok lah kita ulas satu-satu.

1. Kerja

Of course dah jadi orang bekerjaya ni mesti la bab kerja nombor satu dalam kepala. Aku bersyukur sangat di beri rezeki oleh Allah untuk bekerja dalam bidang aku dan dapat kerja yang baik2. Aku ingat lagi masa mula-mula aku cari kerja dulu, desperate sgt nak kerja sbb rasa macam org tak berguna sangat duk umah tu. Aku doa betul2 supaya aku dapat kerja yang baik-baik, dengan orang yang baik2 dan suasana yang baik. Akhirnya alhamdulillah dapat kerja kat Nilai. Semua nya dimudahkan. Sedar tak sedar dah dua tahun lebih aku kerja sini. Jujurnya aku suka sgt dgn kerja aku sekarang dan apa yg aku ada sekarang. Banyak yang aku dah belajar kat sini. In my work and life lesson as well. Dari tak tahu apa-apa sampai la jadi orang yg berilmu jugak sikit2 dalam bidang aku ni. Aku jumpa jalan hidup aku kat sini. Jumpa potensi diri aku kat sini. At least ada something yang aku boleh buat dengan baik.

Bukan nak membongkak dan riak, tapi aku bersyukur at least aku tahu aku ada something yang aku boleh achieve dalam hidup. Kalau zaman belajar dulu, aku tak tahu apa potensi diri aku, Rasa cam tak guna je bila tengok kawan2 semua berjaya masa tu. Aku ni zero achievement. haha. Tapi walaupon aku dah okey kat sini somehow aku rasa aku kena berhijrah. Aku dah doa sungguh2 masa dapat interview kat Rawang tu, jika tempat yang baru ni lagi baik untuk aku dan  Allah lagi redha aku bekerja kat sana dari Nilai ni, biarlah aku dapat offer tu. Tapi kalau sini lagi baik biarlah aku tak dapat offer tu. Sampai camtu skali aku doa. Thats why bila aku dapat offer tu aku anggap maybe ni masa untuk aku berhijrah ke arah lebih baik. hehe. Insyallah. Dan semakin hampir masa aku meninggal kan bumi Nilai dan tempat aku bekerja sekarang. Tuhan je tahu perasaan tu macamana.  I have everything I need. I have a good job, good friends, and good life here. Entah la. Bercampur baur perasaan aku sekarang. Harap semua dimudahkan. So new year new job eyh??

2. Cinta/ Relationship

Kelakar pulak bila buat ulasan pasal ni. Sebab benda ni complicated. Yeah dan dengan bangganya aku umumkan yang 2016 diakhiri dengan status kekal single.. YEAYYY tepuk tangan sikit kawan2! haha. Bukan tak nak cari pasangan, tapi masalahnya aku tak tahu nak cari camana. Hmm ada la 2-3 orang yang nak kenal tapi aku pulak rasa mcm org2 tu tak sesuai ngan aku. Ada la perangai2 diorang yang aku rasa mmg aku tak leh terima. Yg mcm psiko pon ada. Tempat kerja aku pulak sape je ada, Company kecik and kawan sepejabat pon ramai perempuan. Yang laki ada la India Bangla Indon. hah amik.. Mau  nye pengsan mak aku.

Hmmm, to be honest aku ada tersuka someone pada tahun ni. Aku pon tak sangka boleh terjatuh hati kat dia. Entah camana perasaan tu datang sendiri. Padahal sebelum ni suka sebagai kawan je takder la nak lebih-lebih. Cuma sedih sikit bila aku dah tersuka tapi tiba-tiba dapat tahu dia dah berpunya. Ehehehe. Nak kata frust tu takder la frust sangat sebab aku dah agak dah orang macam dia mesti dah ada someone.  Aku just doakan kebahagiaan dia. Nampak macam baik je pilihan hati dia tu. Tunggu lah nanti ada Prince Charming yang lain datang nak kawen ngan aku. Allah dah tentukan jodoh yang terbaik untuk kita semua. Tu je aku yakin, Insyallah ada la tu jodoh nya. Takyah risau sgt walaupon aku risau jugak ni. kah3. Umur bukan makin muda.. Nasib baik mak aku tak bising. Dia serahkan semua pada aku.  Terima kasih ma, :)

3. Aktiviti/Hobi

Kalo orang yg kenal aku dia akan tahu aku minat gila la bab-bab berjalan, hiking, travel, aktiviti lasak. Pendek kata kalau ada org ajak je mesti aku join. Walaupon tu bukan group aku. haha. So banyak jugak la berjalan tahun ni. First of all, tahun 2016 dimulai dengan trip ke  Korea..!! Yes, with my sisters. Seronok sangat. Dah jadi macam rutin pulak tiap2 tahun gi luar negara. Entah bila start nye. Aku tak sempat lagi buat entry untuk Korea trip tu padahal nak setahun dah. Tak sempatt. Takder masa and aku memerlukan internet yg laju. Haha. Next, kalau bab hiking ni banyak la jugak, Aku rasa aku dah buat entry khas untuk bab hiking tu. Boleh bace kat SINI, SINI, dannn SINI. hahaha. Alhamdulillah, Banyak nikmat Allah bagi. Boleh gi jenjalan sana sini. Jumpa ramai orang, kenal kawan baru. :)

Aku rasa dah la ni. Macam dah cover semua dah psl life aku 2016. Ape la sangat hidup aku ni. Camni je haa takder special2. Ni je lah konklusinye. Azam? Aku tak nak buat azam tahun baru sebab aku tahu tak pernah terbuat nye.. haha. Bagi aku setiap permulaan hari yg baru, tu la peluang untuk kau buat something/azam yg kau nak buat tu. Tak payah tunggu tahun baru. Bangun pagi esok kalau berazam nak diet, hah terus diet, nak solat dhuha tak nak miss, haa terus buat jangan miss. Tak payah tunggu tahun dan sebagainya, anggap setiap hari yg Allah bagi kat kita ni peluang untuk kita berubah ke arah lebih baik. hehe. 

Chow dulu! Selamat tahun baru semua...



Saturday, November 12, 2016

Trip ke Gua Batu Maloi, Tampin

Assalamualaikum!

Entah camana boleh terjadi plan Gua Batu Maloi ni. Asalnya kawan aku Wafi dah pernah ajak pergi ke sana dulu. And masa tu aku tak leh join sebab ada trip company dekat Genting Highland. Dengan bongkaknya si Wafi tu antar gambar2 Maloi kat aku. Dah la masa dia hantar tu aku baru lepas petik stoberi atas Genting, rosakk mood ..hahaha. And then selang beberapa bulan budak2 ni duk bising2 dalam group Whatsapp Food Biotech tu nak gi mana, trip geng single la konon nya. Aku terus suarakan yg aku nak gi Maloi. Pung pang pung pang akhirnya jadi jugak la trip ni. Sampai kan Aimi yg duk kelantan tu pon sanggup turun. Aku tak sangka gak Aimi sanggup turun masa aku pm dia tu. Siap beli tiket flight lagi. Upenyer dia cakap dah lama tunggu orang ajak..haha.. Alahai Aimi, serba salah aku dibuatnya. Oh ye, sebelum lupa pakej yang kitorg amik adalah dengan akak Shiha RM 45 utk seorang peserta. Ni contact number dia (contact number: 010-2568685). So bermaloi lah kami pada hari sabtu tu. 05.11.2016




Pagi kejadian tu kitorang kumpul dekat exit tol Tampin kalau tak silap. Sampai sana aku dah risau dah sebab hujan. Berdasarkan pembacaan aku kalau hujan ni bahaya sikit. nanti air penuh dalam gua tu tak leh masuk. Kalo masuk kang bahaya boleh lemas. eheh. Nasib baik hujan tak lebat, just sipu-sipu malu. So dah siap parking kereta semua kita berkumpul jumpa Kak Shiha untuk taklimat. Tapi yang akan bwk group kitorang adalah Mommy (nama sebenar aku tak ingat hahah). Ada taklimat sikit tentang safety dalam gua. Common things la, ikut arahan guider, jaga kawan depan dan belakang. Antara barang yang korang kena bawak adalah:

  • Headlamp, untuk kegunaan dalam gua yg gelap tu. (Mr DIY ada jual)
  • Pakai track suit yang tahan lasak takut terkoyak kena batu
  • Baju yang sesuai (kain jersi,bertutup jaga aurat lah)
  • Kasut getah (kasut gi menoreh haha). KAsut sukan takut rosak je nanti.
  • Kalau korang jenis cerewet jaga kulit, pakai la glove kalau xnak calar balar tangan tu.
  • Beg kalis air untuk bawak botol air, camera, kunci kereta & sbg nya. Kecik dah la, jgn besar2 kang tak muat lalu celah batu. hahaha
  • Baju persalinan, tuala & toiletries

So abis taklimat, kitorang sarapan duluuu kasi alas perut baru la ada tenaga nak bermaloi. Sarapan tak disediakan ye, cuma makan tengahari jep. Selesai sarapan apa lagi, jom masuk gua!! Tengok gambar je la yer. Malas nak cerita panjang2.




Mula2 ni semua excited. Menjerit-jerit. Tengok lubang punya la sempit muat ke tak laa nak masuk ni. hahaha. Memang sangat mencabar la trip ni. Korang kena ikut arahan aka guider kalau tak., tak lepas nak lalu batu2 tu aku rasa. Sebab tak reti nak pegang mana, kaki letak mana, kepala nak lentok mana. hahaha. Kakyam siap tercabut kasut lagi. Kesian Mommy yang kena gi masuk celah batu amik kasut dia,













Dalam tu jugak kita akan di bawa ke tempat2 dan batu2  yang unik dan ada cerita dia tersendiri. Trip ni makan masa dalam dua jam. Cakap je aksi apa kitorang tak buat. Merangkak, meniarap ala-ala komando, mengengsot sampai herot mulut2, macam2 lah..hahaha. Hadoiii..Keluar dari gua tu ada lagi satu tempat yang dikatakan pintu masuk ke alam bunian tapi sekarang dah ditutup.




Nak cerita lebih aku tak reti sangat. Korang kena datang rasa sendiri. Baru tahu amende la aku duk cerita ni. So trip kitorang berakhir dalam pukul dua camtu. Semua dah penat, lapar, keluar je dari dari gua semua dah longlai. Tengok je makanan tak pikir ape dah. Terus bantai. hahaha. Lepas tu semua siap2 gi mandi cantik2 wangi2, solat zohor dan balik..!!! 






Actually tak balik lagi sebab sep pempuan cakap pakai cantik2 camni takkan balik je? hahahahahaha. Laki plak cakap cantik ke ni? ahha. Lagipon masa tu awal lagi baru kol 3. Alang2 jumpa kawan2 yg susah nak jumpa ni baik lepak memana lagi. So lepak2 area melaka dulu baru balik. Baru puas hati berbaloi pakai baju cantik2 kate nyeee,, haha.








Ok lah. Thanks for reading!





Monday, October 31, 2016

Quote of Life


Whenever you feel lost, remember this; there are still over 7 billion people in the world left for you to meet. There are nearly two hundred beautiful countries for you to explore. There are so many new exciting foods you haven’t tried yet. There are so many beautiful adventures to be had. So just hold on, because there are so many wonderful things coming your way.

Thursday, October 27, 2016

Maryam's Stories: Last Day

Assalamualaikum! 
Hari ni hari yg sedih sgt bagi aku sbb hari ni hari last kakyam kat tempat kerja dia. In these two years, aku happy sgt kakyam ada kat sini ngan aku, and kerja dgn company yg related even though bos2 kitorang bermusuh. Haha. Banyak kenangan yg aku ada ngan dia sepanjang kami sama-sama kerja sini. Minggu lepas, masa aku tengah baring2 dalam bilik aku, tiba2 terfikir kakyam dah nak pergi. Dah tak ada kawan baik aku kat sini. Dah tak ada tempat aku nak lari, dah tak ada org nak ceriakan balik mood aku, nak dgr cerita aku, nak share rahsia ngan aku, nak gosip sama2. 

Aku selalu pergi umah dia overnight and have a long pillow talk before we both fell asleep at 1 or 2 am. Macam2 la kitorang borak. Sampai ada satu malam tu, abis rahsia aku terbongkar. Borak punya pasal. Haha. And esok aku terus shoot gi kerja. Tak de la jauh sgt pon. And kak yam selalu buatkan breakfast untuk aku bawak sbg bekal pagi kalau tido umah dia. Sweet takk? Haha. Itulah rutin aku ngan kakyam. And then hujung minggu jumpa lagi. Adeeee jeee kitorang plan buat paper. Asalkan terisi. Naik broga dah bape kali, mandi jeram toi da bape kali. Tambah plak ngan aktiviti dgn team hiking. Kadang2 dia sendiri akan datang kat umah aku naik moto, dah la bahaya jalan mantin -nilai tu ,banyak lori. Dah bape kali dia eksiden. Dah calar balar motor dia tu. Hmmm.. 

Tapi tahun ni after she get herself a boyfriend beberapa bulan yg lepas, dah kurang dah sikit activity weekend kitorang. Dah kurang laaa ajak2 aku keluar cam dulu. Time single. Puihhhhhh!!!! Tinggal aku sekor2. Hahhahahahahhaa. Tak der lah. Aku paham la benda2 camni. Dah dewasa semua kan. Aku igt lagi time aku kena demam teruk masa bulan 4 ritu. Aku gagahkan diri jugak pegi umah kakyam sebab umah aku takde orang masa tu. Dia la yg jaga aku siang malam. Malam tu kol 2-3 pagi dia bangun basahkan badan aku dgn kain and letak kat atas dahi kasi turun sikit suh. Esok masak bubur lagi utk aku sebelum gi kerja.  

Bila aku ingat semua tu, aku menangis kot. Like seriously, aku pon tak sangka aku akan menangis bila dia pergi jauh daripada aku mcm ni. Aku rasa kehilangan gila kot. Sunyi gila hidup aku rasa xder dia. Ye laaa.. Kat Nilai ni sape je ada, org yg rapat gila ngan aku kakyam lah. Memang la adik2 ada tapi adik2 lain sikit ngan kawan. Ada benda yg kita lagi selesa ngan kawan. Kan? Aku menangis sampai sedu2. Hhahahaahhaa. Mcm kakyam tu nak gi luar negara plak padahal Rawang tu jeee pon. Aku takder nya nak bagitahu dia semua ni. Mesti dia terkejut kalau tahu betapa besarnya effect tu kat aku. Siap nangis2. Dia siap cakap sambil gelak2 lagi, nak wakafkan aku kat sape2 utk jagakan aku. Hahahahhaah. Tak guna Maryam.. Hadoi la.. Sedih!! 

Tadi baru call dia tanya, camana ari ni ari last kannnn.. Macam biasa dia akan terpekik-pekik terlolong kat telefon tu cerita semua2. Haha. Happy sgt eh kau Yam. Oh lupa. Pagi ni dia ada antar email kat aku. Bapak laaa sedih bace. Hmmm..Takpelah. Yg tu aku buat entry lain lah. Kang semua citer kat sini abis satu ni je siri Maryam Stories. Kena buat mcm siri Kilang Stories aku tu. Baru best nak bace esok2 bila dah tua. Hahaha bajettt je... Hadoi. Ok lah. 

Panjang menaip malam ni. Aku pon dah tak sedih sgt mcm minggu lepas. Minggu tu jugak aku pergi umah dia masa cuti last before dia tinggalkan rumah tu. Tolong cat kan rumah kasi cantik sikit. Sekarang rumah tu ada kak nisty je. Housemate kakyam yg aku rapat jugak. Dah kurang sedih aku lepas tu. Maybe aku pon dah belajar utk menerima perubahan. Sooner or later mesti akan berpisah jugak. Kalu bukan dia yg pergi dulu, maybe aku. Macam tu la kehidupan, kan?

Ok thanks for reading sampai abis. Kalo abis lah. Tu pon kalo ada org bace lah blog nih. Hahhahahahahaha.

Thursday, October 20, 2016

Catatan seorang gadis kilang


When I started working, I start to view the world differently. Working in kilang had taught me lots of life lessons. 

Well to be honest, I used to dislike the foreign workers.When I was a student, I like to read newspapers and when news about illegal workers, Indonesian commits crime, Bangladeshi molested Malay girl, I disgust them so much. Not only because they are dirty, they also do bad things here. Wondered why we need them to work in our country and  I started to hate them. All of them. But maybe Allah s.w.t wants to show me how wrong I am, to judge people just because of silly mistakes done by few of them, he puts me in kilang working with all these people. YES, I was frightened. I was worried how these guys will tried to take advantage on me or rob me or even damage my car if I being hard on them at work. hahahaha. But NO. I was wrong. 

These are the guys who helped me a lot when I do mistakes in production because lack of experience, they remind me about my prayer, and never failed to greet me with Salam every morning and evening. Compared with local workers, these foreign one are more hardworking, and more honest with their job. They followed my instruction well, they work real hard and less complaining. Unlike locals, they always ponteng kerja, complaining this and that, not to mention curi tulang. Yeah maybe because this is our country and our life is not as hard as theirs, we take the chance for granted. They work so hard just to earn a bit money to send home to their families.

You know, my kilang is located in industrial area so there are lots of factories here. And every Friday, I can see many of these foreign workers go out for Friday prayer. Mashaallah. It touched my heart to see them with baju lusuh and kopiah buruk, walking all the way to Surau under the hot sun. Some of them might be lucky if their companies provide a transport so you can see them crowding at the back of lorry or Toyota Hilux or something. haha. It feels good to know that instead of hard life they are facing, they still can make some time to fulfill the duty to their religion. My religion too. heheh.

There is one time when I was on my way home from work, I passed through a metal & aluminium factory, I saw one Chinese guy (must be the taukeh I guess) was beating up one foreign worker real hard at the road side. He looked like Bangladeshi. I was shocked to see the incident. His friends just only able to see their boss beating up him from far. I guess they are not dare enough to fight back knowing they will lose their job and maybe get send back to their countries. So I slowed down my car and I thought I should talk to the taukeh. But then the second thought popped in, maybe that Bangladeshi guys did something bad that made the taukeh so mad, maybe he stole something from the boss. I dont know these people and what they are capable of doing. So instead of stopping my car, I continued to drive. eheh. Kesian sangat tengok peristiwa hari tu. 

And yes. After working all these two years, my view on these foreign workers has changed. I'm not saying all of them are good people. But at the same time not all of them are jerk. Just same with our own community too. In fact, if you can check the crime record by PDRM, only few percent crimes were committed by the foreign people.. So who are the jerk now? Most of them come here to work and change their life and family back at home. As their countries could not provide the job opportunity, they had to come here all the way across the ocean just to earn some money with a very tiring job. I see how they save money, not spend it carelessly like me, eat just enough to continue to work, just enough to live. Yeah, they live like that.  

Back at home, I think a lot about my life. What I have now is way better than anyone of them have. Sometimes I complaining about simple thing without realize it is a blessing to others who doesn't own it. Banyak sangat nikmat yang Allah bagi, tapi sangat sedikit bersyukur. Seeing the foreign workers life, I feel blessed with what I have now. I feel glad that I am working in this industry to see the world in another point of view.


Ok, good day everyone!

Friday, October 14, 2016

KILANG STORY 4: SLANG

Assalamualaikum..

Rasa dah lama tak update pasal kilang aku. Haha. Ni pon takde nak update sangat. Just my daily conversation with my operators.

Story 1-

B: Mustafa, tukar glove tu. Dah kotor la.

M: Ya boss? Ada apa?

B: Tak....saya cakap tukar la glove lain. Kan da kotor tu.. *sambil tunjuk kat tgn dia*

M: *muka blur sambil tengok dua2 belah tangan, di kepal di buka*

B: Haiyaa....ituuu guuluuffff, kasi tukar baru laaa.. Taraaa shushi (cuci=bersih) lagi maaaaa....

M: Ohhh!! Ya saya tuka sekarang. Saya tuka sekarang..

*tepuk dahi, masuk office tahan gelak*

Story 2-

M: Nabila boss! Esok pakai kep bulu??

B: Hah? Ape mustafaa???

M: Esokk, jalan itu F&N...pakai itu kep buluu kan?

B: Ohhhh..Ye mustafaa. Pakai cap blue (penutup botol kaler biru) yer.. Ok??😁

M: Ok2

*ingat kan apeee laaa bulu2*

Rosak rosaaak... Rosak bahasa melayu aku. Kita plak kena blaja slang bangla dia. Hahahaha 😂😂😂

Sunday, October 9, 2016

Maryam's Stories: Resigned

Assalamualaikum! 

Tak cukup dgn Kilang Story ni ada pulak siri baru yg aku terbitkan. Maryam's Story. Haha. Haish... Banyak pulak peristiwa penting jadi bulan oktober ni. And yang paling shocked skali adalah kak yam resign. Resigned without telling me first! Aku tahu tu pon lepas aku gitau dia yg aku ada interview kat Rawang, 5 haribulan lepas, and aku suruh dia doakan aku. Baru dia mengaku the truth is dia dah antar surat resign last week. Which is soooooo shocking. Out of blue and all of sudden she resigned!!!!! Oh maryam. Aku sedih gila kot. Of course aku happy utk kau and aku excited dgn penghijrahan kau tu tapi aku rasa kehilangan gila kottt.. Ye la, aku time2 stress bosan sedih, sakit demam aku selalu lari gi rumah kau kat Lenggeng  tu. Ni kau pindah Rawang kot. Jauh gila ngan Nilai. Mmg xleh ulang alik lagi. Aku harap sgt aku dpt kat Rawang tu tapi mungkin tak ada rezeki di company tu. Maybe next time. So dia sorang2 je la pindah Rawang. Yes, kak yam dpt offer kat Rawang jugak, 5 days working which is so unfair sbb aku 6 hari..hahhaha. Anyway Good Luck kak yam. Bulan ni bulan last dia kat Nilai ni.
Haish.

Monday, October 3, 2016

Kisah Interview

Assalamualaikum semua!

Yep, hari ni nak cerita pasal interview. Actually today I got a phone call from a company that I've had apply a job last month. Its a big company which make me really excited to get the phone call. However, they asked me to come for the interview tomorrow which is doesn't really makes sense. haha. So aku mintak tangguhkan ke lusa atas alasan cuti. Aku pon nak godek2 balik semua file and buat persiapan la sikit. Thank God I have everything in place because I just had an interview few months ago. hahaha. Macam tak sabar je nak berhenti kerja. Bukan tak sabar, its just exciting you know...

Then I told Yan (my assistant) and Mr Jerry (my factory manager). Diorang dah gelak-gelak dah. hahahaha. Ngejek aku lerr.. Tu je la keje diorang.. kah3.. Pastu Mr Jerry suruh aku pergi. Siap suruh amik MC lagi. hahahaha. Korang ada ke boss camtu?

Ok lah. Hope everything goes well. Sebenarnya dalam hati aku ni sayang sangat kat company aku bekerja sekarang, walaupon stress tahap gaban tapi aku tak tahu lagi company lain camana. Nampak besar dan gah pon belum tentu work environment sesuai dgn kita. Lagipon sini kitorang rapat sangat. Ye la, small company dah macam family kotttt... Cuma tu la, kalau nak berkembang dari segi karier mmg kena pindah. For long term development. I actually voice this out to Mr Jerry and he did agree with me that we have a good time here working together but, he asked me to think for my future. Would I be willing to work here forever? Of course not I said. Then? Whats the different you go now or later? Perghhh ayat dia...hahaha. 

Hmm.. tak tahu kenapa tapi hati aku rasa galau dan takut kalau aku interview and dapat offer kat company baru ni, sebab aku kena buat keputusan untuk pergi atau tak. And trust me its not going to be easy. If I accept, thats mean aku kena pindah terus dari Nilai ni all the way to Rawang, which sounds a bit crazy. I've never been to Rawang before. I know nobody there, I dont have any idea how Rawang is, plus my sisters all in Nilai, I have a very good house here and Nilai is strategic location got everything compare with Rawang. Thats enough reason for me not to move. But thinking of the future I might have at that company...*sigh*, its a big deal for me to just refuse you know... Ok lah, banyak pikir pulak. Interview pon tak gi lagi dah berangan dapat offer..hahaha. K lah

Daaaa.. See you next post and wish me luck! 


Friday, September 30, 2016

Cari Kerja Baru


Assalamualaikum readers!

Ehem... Tengok tajuk macam aummm semacam je. haha. Yes, I'm looking for a new job now. Not because my current work is suck, no! Actually, everything is okay now... I have a good salary, my job is stable, I know my job scope quite well, I have few colleagues who always assist me in my work, no backstabbing and politic here is much stable than our country's. hahaha. I mean since my company is just a small one, so we are just like a small family. Gaduh sikit2 pasal kerja tu ada la. Tapi takde la sampai ada geng2. So, life is pretty good to me now. So, kenapa nak tukar kerja?

Because, when everything is just so good you feel like you're not improving. Its like you're doing the same thing every day. For me, my biggest reason is, I want to learn more. Like seriously, bajetnyaaaa alasan aku. Haha. Ok let be serious. Betul. Ya aku nak pindah sebab aku nak belajar benda baru. Aku nak tahu production kilang orang lain macamana, especially company2 besar. Macamana system diorang, how they manage the huge scale of production, their technology, their way of working, yes aku nak tahu semua tu. Aku nak belajar. Especially technology diorang yg aku tahu berganda-ganda lagi canggih dari company aku sekarang.

Bukan aku tak bersyukur. Aku berterima kasih sangat dengan Allah, bagi aku semua nikmat ni. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Tapi salah ke aku nak improve diri aku, nak cari sebanyak mungkin pengalaman, nak kembangkan otak aku, nak timba ilmu sebanyak-banyaknya dalam bidang aku ni? I dont think its wrong, do you? Well, I dont bother your opinion to be frank. hahahaha. Ok so thats why aku sekarang tengah cari kerja baru, well of course la yang kalau boleh 5 hari bekerja sbb aku sekarang 6 hari berkerja. Its one of the reason but not that significant one. Banyak bebel sebenarnya nak cakap aku da apply dekat satu company yg besar gilaaa yang kalo aku cakap konfemmmm korang kenal la nama dia. OMG I really want to work there. Tengok la camana nanti., ok gais. bye!


Thursday, September 22, 2016

KILANG STORY 3 : DUA TAHUN

Asslamualaikum!
I think it has been quite sometimes since I tell story about Kilang. And this time I just want to share something not worth for you to know but I'm gonna tell you anyway. And I know you're going to read it anyway. haha. Okayyy, so two years ago on this date 22nd September 2016, was my first day at work after two months of 'graping' (menganggur heheh). And there was audit from F&N on that day so everyone was totally busy. I just sat there in my workplace awkwardly. Just smiled and waved. Haha..tipu je. I just pretended to be busy looking something in my PC while the truth was I had no idea what to do at all. Then suddenly one of my boss asked for certain files to show the F&N auditor. He didn't know that was my first day maybe. I was like.....sooooo you asked me for a file when I don't even know where the toilet. Mencicit cari file tu. Kenangan😂 

Dua tahun. I've gone through a lot and learn a lot too, in work and life lesson as well. It was tough shit in the beginning but as the time goes by, I am not gonna say it does not tough anymore, actually it never gets any less tougher but the work becomes easier because at least you have gain that essential 'survival skill' that can save you out of those crap. I think you know what I mean by 'survival skill'. hihi. Yeah, two years... Things can get pretty boring because basically you're doing about the same thing everyday. Maybe its time to go. Etika hire me plis!!!!Kakakkakakah 😆

Last but not least, bless you all the workers who fight everyday just to have something to eat for your wife, kids and family. Moga Allah murahkan rezeki kita semua. Ameen..

22 Sep 2014 - 22 Sep 2016. Still counting.
Nabilah Amran, 10.37 a.m

Sunday, September 4, 2016

Redha

Dah banyak kali aku cuba yakinkan hati aku... Jika dah tertulis sesuatu tu milik aku, jauh macamana skali pon susah macamana sekali pon, ia tetap akan jadi milik aku, tetap akan kembali pada aku. Tapi jika dah tertulis sesuatu tu bukan milik aku, usaha sekuat mana pon, menangis air mata darah sekali pon, ia tetap tak akan jadi milik aku. Banyak kali aku cuba yakinkan hati aku benda tu. Bukan aku tak tahu benda ni, qada dan qadar. Aku tahu tapi hati aku selalu risau, sedih sedangkan semua dah tertulis. Mungkin aku perlu belajar untuk redha. :)

Saturday, September 3, 2016

Childhood Story: Hujan

Seminggu dua ni hari-hari hujan. Tapi tak apa. Aku tak kisah. Sebab aku suka hujan. Mungkin aku ada banyak kenangan manis yg jadi masa hujan. Even dari kecik lagi memang aku suka hujan and aku pon tak tahu kenapa. Mungkin sebab masa tu kalau hujan, dapat mandi kat luar rumah kat tempat air hujan turun menderu-deru tu. Memang seronok mandi kat situ ramai2 dengan adik-adik. Gilir-gilir amik turn. Tu tak campur lagi dengan anak-anak jiran depan rumah aku merangkap saudara jauh aku jugak. 3 ekor budak laki tu, Imad, Imran dan Izzat. 4 orang budak perempuan dgn 3 budak lelaki. Aku yg paling tua kat situ. Haha. 
Lepas tu kat rumah aku ni ada satu tangki air yang kaler hitam tu tau. Yg org guna utk simpan air kegunaan rumah tu. Disebabkan benda tu mak aku tak guna, kitorang amik buat tadah air hujan. Berendam dalam tu dah macam anak badak dah sekor-sekor sebab tujuh2 tu gedempol semuanya. HAHAHAHAHAHA! Mak aku gelak kuat gila bila tengok kitorang berendam dalam tu. Hadoi. Lepas tu kan, kalau nampak hujan macam dah nak reda, kitorang solat hajat ramai2 kat halaman rumah atas simen tu mintak doa supaya Allah jangan hentikan hujan sebab belum puas main lagi, doa biar hujan turun makin lebat.  Hahahahahaa. Bayangkan camana ‘upacara’ tu dilakukan.  Macam-macam aksi la buat masa hujan tu. Ada yg konon-konon menluncur, ada yang baring sambil bukak mulut tadah air hujan, ada berenang atas simen. haha. Lepas dah puas main tu, masing-masing akan berebut giliran tandas untuk mandi dan bilas. Mak aku marah kalau tak bilas lepas mandi hujan, takut demam katanya. Lepas semua dah bilas, mandi bersih-bersih tukar baju semua, kitorang akan lepak depan TV ramai2 sambil makan cekodok ikan bilis dan teh o panas yg mak aku dah buat siap2. Perghhhhhh! Memang layan… Terima kasih ma layan kerenah kitorang kecik-kecik dulu. Haih kenangan. 

Senyum sorang-sorang bila taip entry ni. Memori betul lah. Sekarang semuanya dah besar. Yg si Imad, Imran dan Izzat tu dah macam adik2 aku dah. Lagipon diorang umur lebih kurang sebaya dgn adik bongsu aku tu. Aku pon tak ada adik lelaki so kehadiran 3 orang tu mcm mengisi kekosongan tu. Cehhhh. Haha. Hmm….banyak sebenarnya kenangan manis masa musim hujan ni. 

Nanti aku sambung entry lain pulak okayh? Bye!

Friday, September 2, 2016

Sungai Chiling, Kuala Kubu Baru

Ehem..Assalamualaikum!

Rasa macam nak sambung story kita selepas ke Bukit Batu Putih, Port Dickson tu. Untuk trip Sg Chiling ni, Kakyam tak ikut sbb dia dah ada plan naik Gunung Nuang, sebagai persediaan untuk naik Kinabalu next week. Yes, dia nak naik Kinabalu. Susah ada kawan suka buat kerja gila ni. haha. So ke Sg Chiling ni member yg sama je mcm semalam just aku ajak Che Pah, classmate FB aku dulu and now dah jadi colleague aku. Esok tu kitorang kumpul kat Bangi and gerak ke sana dalam 8.30 pagi. Nak gi lepas subuh konon. haha. Jauh gila aku rasa. Dah la semua tak tahu jalan, guna Waze je, mmg sedap la kena tipu ngan si Waze ntah pape tu kan. Redha je la.

Untuk gi Sg Chiling ni, jalan dia sama je macam gi Lata Makau dulu. Tapi dulu org lain drive sbb tu aku tak ingat jalan sgt. Chehhhh, bajet. haha. Teringat pulak kenangan Makau masa drive tu. And kitorang sempat singgah Empangan Pertak kejap. Cantik view kat situ cuma lagi cantik masa pergi dulu. Yg pergi kali ni air tak penuh so nampak tanah2 merah tu. 



Lepas amik2 gambar kejap, kitorang teruskan perjalanan ke Sg Chiling. Ramai jugak yg berhenti kat Empangan ni untuk amik gambar. Then dlm 10 minute lepas tu sampai la kita ke Sg Chiling Sanctuary. Parking agak penuh sebab hujung minggu kan. Then lepas dapat parking, kitorang gerak ke dalam. Jauh la jugak kena jalan kaki dari parking ke kawasan pendaftaran tu.  Untuk masuk sini kena daftar dulu tau. Bayaran masuk Rm1/person and kalau korang bawak plastik2 makanan, botol air mineral dan segala jenis barang yg berpotensi untuk jadi sampah, korang kena declare dan kena bayar Rm3/plastik as deposit. Kalau mcm tupperware tu tak apa. haha. Masa balik tu claim balik duit tu lepas tunjuk jumlah plastik korang sama mcm masuk tadi. Tujuannya dia nak jaga kawasan situ supaya org tak suka hati je buang sampah merata. Kalau dah deposit Rm50 takkan tak mau claim kan? :)



Anyway, lepas setel bayaran semua dia akan bagi taklimat keselamatan la sikit and then baru kitorang gerak. So kat sini ada 6 lintasan semua nya. Maksudnya kena lintas anak sungai sebelum sampai ke Air Terjun paling atas tu. Dan setiap lintasan tu korang akan jumpa ikan kelah yg comel2 daan jinak! Tapi bukan la jinak sampai boleh belai.  Eeeeiiiiiiii geram gila nengok nye. Ase nak amik jala tangkap! haha. Tapi tak boleh ye. Nanti kena denda. 





Jalan dalam 30 minit kot aku rasa, akhirnya sampai ke air terjun Sg Chiling. Ramai jugak org kat situ. Kalau setakat nak amik gambar basah2 kan badan boleh la tapi kalau nak mandi kena cari port lain. Dah la ramai lelaki. Ok la tgk gambar je la. Malas tulis panjang2. haha




nampak takkkk ikan tu kat kaki kitorang?! geli okayyy..haha
Lepas dah siap berjimba dan amik gambar kat situ, kitorang turun untuk cari port mandi yg best dan tak ramai orang. Perut pon dah berkeroncong sebab dah tengahari. Haha. Bukak segala bekalan makanan yg ada dan makan la. Ape lagi.



Lepas tu mandi2 borak2 sampai la dalam 2.30 camtu kitorang gerak balik. Apa-apa pon memang best lah datang sini. You guys should come here at least once! OK?! Thanks for reading!


Bye!


Thursday, September 1, 2016

Thailand Trip Part 2

Hai..!

Ok, kita sambung balik Trip Thailand Part 1 hari tu..

Hari Kedua: Ahad

Kalau ikutkan hati nak je aku straight ke Lopburi sunflower field tu tapi memandangkan aku baca review weekend ramai orang, and kebetulan pula ada satu tempat nama Chatuchak Market yg merupakan tempat famous and tourist spot jugak yg ada di Bangkok ni, so aku decide untuk tengok2 kat sini dulu. Lagipon market ni ada hujung minggu je, hari lain tak ada. Sunflower field tu hari2 bukak. haha. Dengar citer barang murah2 pulak tu. So ke Chatucak la kita..


Dekat sini ada polis yg jaga pintu masuk ke market ni, even dekat setiap stesen MRT dan BTS pon ada and diorg akan cek kau punya beg. Aku tak sure la memang hari-hari mcm tu ke, or masa aku pegi je. Maybe sebab time tu diorang ada festival sambut birthday raja so tahap keselamatan tu diketatkan sikit. Mula-mula aku masuk polis diorang dtg dekat aku, dah cuak dah. Sbb aku kan pakai tudung, nampak sangat la mcm org Islam. Rupa-rupanya just cek bag and siap bagi peta Market tu lagi, dan tunjuk satu-satu mana kedai makan orang Islam. Muselim food, muselim food katenye. hahaha. Helpful sangat! Ok tak nak cakap banyak, tgk gambar je la eh.
aku beli ni je as souvenirs, sabun bentuk buah dan bunga. Cantik ok! bau pon sedap
alaaa...amik gambar pon tak kasiiii  :(
kulit buaya pon ada jual..haha
Banyak la brang-barang kat sini. Cakap je nak apa. Baju, beg, kasut, barang kulit, semua ada. Harga pon boleh tahan murah. Dapat la satu beg kat aku, adik aku dpt baju dua helai. haha. Pastu aku terus beli souvenir kt sini sbb lepas ni tak tahu nak dpt kat mana lagi yg murah. Haduu first day keluar, terus shopping.

Masuk bab makan lagi best! Tapi kena pilih yg halal la. Aku cerewet jugak la bab makan ni. Walaupon ada jumpa satu kedai makan Muslim, tapi aku tengok food handler dia tu mcm tak Muslim sangaaat je...haha. Risau aku. So aku makan yg aku betul2 yakin je which is pulut mangga walaupon lauk pauk kedai dia  nampak sedap je. Buah2 fresh and manis gila!Thailand kot..
aiskrim kelapa. korang beli sang kaya RM10. Sini Rm 3 jeeeee..hahahaha
Goreng-gorengan. Aku tak makan.

Air kelapa satu bang!
pulut mangga ni memang terbaik aku cakap. Sumpah sedap.
Lama jugak la aku spend masa kat Cikucak Market tu. Eh silap. Chatuchak Market. Next aku ke Saphan Taksin untuk naik boat amik angin kat Sungai Chao Praya. Sungai yg aku rasa pernah baca dalam buku teks sejarah tingkatan 3 dulu. ekekekeke. Sebelum tu aku naik BTS ke Ratchapuri Station untuk singgah untuk solat kat Masjid Al-Falah ni. Kecik je masjidnye, sesat jugak aku nak cari masjid ni. Sebab dia duk di belakang bangunan-bangunan kedai, so kena tanya locals jugak location dia baru jumpa. Alhamdulillah... :)

Lepas solat aku ke Saphan Taksin and beli tiket boat one day pass TBH 150. Sebenarnya rugi jugak amik one day pass sebab aku datang dah petang. Kalau dari pagi memang berbaloi sebab unlimited ride. Korang boleh turun di beberapa tempat sepanjang sungai Chao Praya tu and then naik balik boat untuk ke spot lain pulak. Tapi ingat tau, one day pass ni untuk boat flag biru je. Dia ada banyak jenis boat dan kaler, I am not so sure ape beza kaler tu maybe dari segi harga kot. You can refer to another blog. :)



Aku pegi dua tempat je walaupon plan asal nak gi tiga tempat, Wat Arun, Wat Pho dan Grand Palace sebab bila usha kat internet tiga ni je yg menarik bagi aku. But unfortunately hari tu Grand Palace tutup sebab birthday Al-Sulton At-Thailand. haha. Menarik in terms of architechture and culture je. So malas cakap banyak, just enjoy the pics!









So, seronok jugak laa tengok seni bina kuil-kuil Budha kat sana. Sempat juga tengok sami diorang bagi 'ceramah' kat diorang. hihi. Ok so, dari situ aku dapat la jugak ilmu tentang agama and culture diorang. Whatever it is, hari tu mmg sgt best and I am quite proud of myself sebab berjaya harungi hari ni dgn jayanya tanpa sesat. haha.

Basically macam ni la trip aku di hari kedua tu:
  • ·    Sarapan -7.00 am
  • ·    Gerak ke MRT Hua Lamphong – MRT Silom 7.30 am. 
  •      Tukar ke BTS Sala Daeng.
  • ·    Beli 1 day pass di BTS Sala Daeng kemudian pergi ke BTS  Siam.  
  •      Tukar kepada Sukhumvit Route (Exit 1) ke BTS Mo Chit.
  •      Ke Chatuchak Market. Shopping sampai penat.
  •      Makan & rehat. Solat jamak Zohor dan Asar
  •      BTS Mo Chit ke BTS Siam. 
  •      Tukar ke Silom Route terus ke BTS Saphan Taksin.
  •      Beli tiket Chao Praya River view
-         Wat Arun
-          Grand Palace
-          Wat Pho
  • ·    Makan petang. Balik hotel
  •      BTS Saphan Taksin ke BTS Sala Daeng.
  •      MRT Silom ke MRT Hua Lamphong.
Malam tak banyak sangat aktiviti yg aku boleh buat sebab pegi ngan budak kecik ni. Risau jugak aku. Kalau pegi ngan kawan-kawan lain citer boleh jaga diri masing-masing. Gi ngan adik ni aku rasa macam mak-mak sangat. haha. 

Ok lah, see you next entry!