Tuesday, May 28, 2013

will you marry me...?


Assalamualaikum...

Everyone gets so excited when talking about “kawen” … For girls, for sure la dah terbayang dah wajah sekian2...kalo bukan Mr. Chenta Hati,,mesti la Mr. Crush...saper lagi....ekekekekek

Girls....they always imagining good things with their loved ones...
 How they will get married, how that guy will take care of her, how they will romantically spend time together…eww…eww…haha…
seriously, this is how I actually plan...awak, please take note..!.heeee...
While for guys, I’m not really sure what they think of… maybe something like 
how to get a good job to get more money, how to  meet the “WALI”,  
how to prepare a house, transport, makan minum for their wife-to-be…
or maybe DIRTY-LIKE things in their DIRTY head…heh.. who knows…
lelaki kansss…heheh,..
Ni kek kawen kiter...jangan ucik eaa....
But actually, we always miss one thing when talking about marriage
which is RESPONSIBILITY or TANGGUNG JAWAP.
Great thing comes with great responsibility. Marriage is not something that you do just because you love that person and he/she loves you back. It is lifetime journey and even more than that.

Nabi S.A.W said: When a man marries, he has fulfilled half of his religion…

Maksud nyer, dengan berkahwin itu, maka kita telah menegakkan separuh daripada agama… 
Bukankah  menegakkan agama itu sesuatu yang besar...?
Dan jika sesuatu itu besar, bukankah tanggung jawap nya juga besar…? 
*ayat dah macam kuliah dhuha kat Masjid Nilai dah..heheeee*

Jadi, bukan calang-calang orang dapat memenuhi tanggung jawap selepas kawen nie... Typical excuse for youngsters today to get married...
"untuk mengelak zina, untuk menjaga izzah dan fitrah kedua-dua belah pihak, untuk menyucikan hati"

Let me ask you something.. Do you really mean your words ..?
I mean do you really get married because of  those reasons...? Or its just an excuse so that you can get married..? I'm so sorry for being bold here... I know not everyone rashly taking decision to get married and give that excuse. I said this because I know some of my schoolmates who suddenly got married because they're so deep in love even though they're not ready yet, and at the end...hurmm...But there are some of my other friends who really prepared for their marriage and they are so happy until now..!

*wey aku merepek aper nieh..harap korang paham..*

Love is just not enough to permit you to get married with your loved ones. There are some requirement and knowledge that you must have before you can proceed. As for husbands, did you prepared well enough to lead the marriage..? Did you know how to guide your wife-to-be..? Did you already fulfilled your responsibilities as Muslims, and also to your parents..? Did you have enough money to support your new life..? And as for wives...ehem, do you have enough knowledge to manage your marriage? Did you prepared well enough to be a lifetime-partner with a guy that you know not even for 5 years... err...? And how about your responsibility as  a Muslim..? 

*dah macam mengancam la pulak aku nieh....haha*

Its not that I oppose those who want to get marry early.. But I just hope they are well-prepared to face everything that come afterwards. Mula-mula kawen best la..bahagia...lama-lama...bila cinta dah pudar, duit pun takder, pastu buat perangai macam orang bujang...masa tu baru la fikir balik keputusan yang di ambik dulu betol ke tidak... berkahwin ni kalau boleh bukan sampai atas dunia jer.. Biar sampai ke syurga tahu…?hehe. 

I'm not good in telling this kawen-kawen stuffs but you can read Hilal Asyraf punya artikel pasal kawen awal...its good for those who want to get married at early age..baru boleh nampak betapa besarnya persediaan dan tanggungjawap nye camana..

For me age doesn't matter..As long as you are well-prepared, only then you can say:

"WILL YOU MARRY ME..?"

* whoahhh......! pengsan...! *

Mr. Crush,,,saya sgt sudi kawen ngan awak..!tak tanya pon saya sudi..haha *sengeh sorang2*
Actually, dapat idea nak tulis sumer ni dari berita hangat lagi sensasi yang student satu batch ngan aku da kawen...tapi diorang lain course la ngan aku...Sama-sama Tamhidi dulu..Tak sangka bertemu jodohnyer di USIM nieh...dapat kad jemputan dari pengantin perempuan tapi sbb jauh giler nak gi, keje pun banyak, so tengok gambar dalam fesbuk je la...heheh

well, TAHNIAH AINUL DAN ASYRAF..! semoga korang bahagia hendaknyer hingga ke akhir hayat...dan semoga perkahwinan ini di berkati oleh-Nya....
*bajet diorang bacer la blog aku nie.. =..= *
seriously, happy tengok gambar diorang kat fesbuk tu..comel je dua-dua...tingat balik masa tamhidi dulu...haish....rindu pulakk rasa nya....

- jeles tengok orang kawen, tapi bila ingat diri ni banyak sangat kekurangan, tak ready lagi nak pikul tanggung jawap, maka....takper lah....give me some time...two years more maybe..? heeee.... -

k..thanx for reading...! ;)


2 comments:

Ain Fatihah said...

suka ayat nii hehe
As long as you are well-prepared, only then you can say:

"WILL YOU MARRY ME..?"

sweet sangaaaat!

takumi said...

well said...samo nge ore pk..kdg2 agak annoying nk kawin awl coz of those reasons tp x betul2 prepare pon..even xtau ape tggungjwb isteri/suami even esoknye nk kawin..sgt terkejut n mampu senyum je..hehe..n somehow ramai pk of nikah gantung without knowing wt it is about..dah hantar pngantin prmpuan kpd suami n automatically dh bg tggjwb kt suami..tp lps tu, still brgantung kt parents..sgt2 raso mcm mmmm..eh luahan perasaan tibo2..hahaha..