Friday, March 1, 2013

mencari duit bukan senang

Assalamualaikum...!

Hi readers....

Well, back from Sabah, I have a few things to do...antaranya mencari sponsor utk
Sri Lanka...When you have to find money on your own, then you know how hard it is
for our parents to earn money to raise us, to buy us food, nice clothes and to give us good educations...right..?!!


Nak menangis aku cari duit hari tu....tapi...kalo dengar citer kawan aku si A lagi sadis...
dia pergi sebuah kedai emas nie...*nama dan tempat di rahsiakan..hehe*
so, this friend of mine was quite scared...tapi dia tabah kan hati jugak masuk kedai tu..
mula-mula masuk tu tokeh dia da tunjuk muka dah....cam tak nak layan arr..
dia dah tahu budak.......kompem la tak nak beli emas dia.....takder duit kan...

ni la tokeh kedai emas tuh..hahaha..*gambar hiasan*
and then bila je A keluarkan paperwork,dan segala dokumen utk bagi kat dia, 
dia cakap "nak mintak derma la tuh...!"  belom cakap pape lagi tau..
then,  kawan aku yang tabah gilaa ni kuat kan jugak semangat bagitahu
pasal program antarabangsa tuu...eii,,aku boleh bayangkan perasaan dia macamana
time tuhhhh....!!!she said, "air mata ni tunggu nak jatoh je bie..."
ye la...org tgh explain, tokeh tu buat acuh tak acuh, dgn muka menyampah giler kan...
sape tak sedih..cuak....
haaaa..pastu kan...pastu kan....abis jer si A ni explain..dia dgn sombong nyer
"ha takder..takder....pegi..pegi..haish.."

sampai halau2 tahu.....hina sangat la kiter ni mintak derma...
kalau tak nak bagi dakper..tapi jgn hina2 org...rezki Allah bagi, bukan ke utk di kongsi..?
bukan ngan manusia jer..hatta ngan haiwan sekali pun...biar laa dia...
dunia ni macam2 orang kiter akan jumpa betol tak,,,??

harta di dunia ni utk sementara sahaje..jgn kedekut bagi derma...tau..?
*menunggu giliran membayar yuran..hahaha*

tapi kan..! ader jugak kawan aku yang dpt sampai RM500 kat sebuah kedai tuh...
kedai emas jugak....!!see....peniaga mcm ni la yg kita nak...
menyumbang jugak utk umat Islam....eheh...
ai..rezki..rezki....org lain berbuih ketiak nak cari RM500 tuh...hahaha..

tapi,,masa cari duit hari tu....baru paham perasaan org mintak derma tu macamana...
wuuuwuuu..sedih.... :(


ok thanx for reading..bye..!!!

1 comment:

yamyam ori said...

rezeki nie memang tak dijangka jangka...time orang maki..telan..time orang respon dengan baik..sejuk hati:)