Thursday, October 24, 2013

ITS LONDON....!

Sooo... they go to LONDON huh...?

Well... I think the whole USIM members know already that three students from Faculty of Science and Technology went to London..or more specifically British Innovation Show or BIS...and they are my classmates too...!!haha..hanya mampu tumpang nama...yeah BIOTEH GO...BIOTECH...!!
PROUD....!
siapa sangka produk yang lahir dari sebuah LAB Food Process di tingkat 1 FST sekarang dah ke London...nobody knows the future...tu nama nya rezeki..dah tertulis diorang akan sampai London... and me...??? INSYAALLAH ader...tapi belom masa nya lagi..HAHA :D (nampak kejelesan di situuu..)
You know something..? the reason why everybody...err...NO..I mean the reason why me feel a little bit jealous is because...well hellooooo...its LONDON.!!! if they went to vietnam or china,, I guess I'll be alright..

from left: syafiq, fawaz, wafi
my beloved lecturerss...! prof chek zaini and prof dr. alina
sangat jeles okeee.. =_=
Oh...forgot something....product yang diorang bawak ke sana ialah Bambusia Powder..bahasa kampung nya tepung rebung buluh...and daripada tepung tu boleh hasilkan mcm2 product, examples pasta, cakes and many more lah...! the original product was Bambusia pasta....so for this BIS...they modified sikit laaa...anyway..GOOD LUCK KORANG...!! sonot2 kat London tu jgn lupa kitorang kat sini... USIM is proud of you...- :)
Insyaallah...

K, thanx for reading...BYE..!

credit: photos from fawaz mohd

Tuesday, October 22, 2013

coret coret

Semester 7…

“Bila dah makin dekat detik-detik akhir kat USIM nie…setiap saat tu rasa mcm berharga sangat…. :( ”
-Maryam, 2013-

Aku pon tak sangka ayat tangkap leleh macam ni boley keluar dari mulut sahabat aku yg memang terkenal dalam course kitorang ni sbg seorang yang gila-gila….kalo gila-gila biasa takpe..ni gila-gila tahap kritikal..HAHA. So I guess everyone now starts to feel the upcoming moment…moment when we wont see each other again like this..like now…ARGHH ..seriously its sad just by imagining it…!!!!! Macam ni la agak nye yang senior kitorang rasa duluuu…

ANYWAY…that’s for introduction… and actually sem ni aku rasa MALASSS sgt nak update blog...bukan malas…takder mood…tak tahu la kenapa...even my diary...dah lama tak tulis diary...the last time I wrote was in July...almost 3 months up to now...phewh...memang banyak peristiwa yang jadi dalam 3 bulan tuu... biasanya sebelum ni dlm seminggu memang aku akan tulis diary at least 2 kali...bercerita itu and ini...just untuk jadi kenang-kenangan pada masa depan....heeeeee....tapi semenjak dua menjak ni, masalah aku...xder mood so xder la cerita tahun 4 untuk di baca nanti....sayang pulak ase tak tulis.. :)

And everyone now sibukk sangat dgn thesis masing2..aku je aser yang tak buat apa-apa...buat jugak oke..tapi progress aku slow sangat aku rasa..tak macam orang lain...mengeluh pun tak guna nabilaaa....bikin susah hati jer..tu yang aku malas nak pikir sangat ni..last2 mood aku jugakkk yang rosakk...

OK...so I guess I stop here..banyak sgt nak cerita..tapi takpe la..aku simpan dulu...next entry time da rajin..mood da datang..baru la best sikit menaip....hahaha


bye..!

Thursday, September 12, 2013

just little things

Cause my heart breaks a little when I hear your name


I'm started to like my thesis job. Its not that bad


We all have grown up and I'm begin to miss the old times


Walking to the real world without realizing it, will reach it so soon


So, good luck with everything bie...Dont forget to pray..!
~love




Friday, July 19, 2013

good bye year 3..welcome back ramadhan..!

Assalamualaikum....

Ok, so it has been three weeks since the final examination ended...phew...at last, the worst part gone. Exam kali ni rasa lain macam sikit. Tak tahu kenapa..maybe lepas keluar result tahu la kenapa sebab nyer.HAHA. Berakhirnya exam kali ni maka berakhir la zaman tahun 3 sbg student food biotech..chewah..! ada lagi setahun and after that....it will the hardest part though. But  never mind, we'll think bout that later...what matter is, enjoy the moment first...

Anyway, I have thousands and even millions words to say about what did I just do after the examination.. *even if you're not interested..kah kah kah..* J

On the first week of holiday I enjoyed myself at Ulu Bendul with my beloved biotech gang...And I really cant forget the moment when I jump into the water like boys  always did...unfortunately I dont know how to flip..its hard to make a flip when you have this body of mine you know..err...HAHAHA..anyway, we had good times taking pictures together..owh I just love this kind of activities with friends,,tambah2 lagi lepas exam..! memang syok abis arr kan....

Actually now I'm busy working on my thesis preparation yang prepare la sangat tu kannzz...urgh, sebut je thesis rasa mcm nak lari balik rumah jer terus.,,Sometimes its just hard for me to adapt with something new..so I guess I should just proceed and redha je dgn apa yang terjadi...pergh, ni ayat pasrah paling tak tahan..takder laa...just saying...penat oh masuk lab hari-hari...

with my thesis mate..shima..
sometimes I just feel like I made a big mistakes...I mean a BIG one...seriyes tak tipuu..if and only if I can tell more here...I'm sure that my close friends know what I am talking about here..*sigh*..sometimes I just wonder why bad things always happened to good people...hee..

And today is friday....WORKING HOUR...! yeah..just so you know that I'm working at Tesco...actually saya keje kat kiosk kecik2 tuu..kiosk minyak wangii...yeay..pegi keje busuk2,,balik jadi wangi sangat..dapat perfume free, bos bagi....pekerja kesayangan kanz

anyway..LOTS OF NEW EXPERIENCE YOU GOT WHEN YOU WORK...! I should'd done this before if I knew working could be so interesting...interesting sebab duit...heh..takder la..cuma rasa best kerja sebab maybe first time kot, and lagi dapat jumpa ramai orang, dapat kawan baru, belajar benda2 baru yang takder kat universiti, dapat develop ler interpersonal skill sikit2, belajar how to involve in business from my boss, eh mcm2 la...kira takder la dapat duit semata,,tapi something else which is more valuable...chehhh... :)

erm..apa lagi eh nak membebel kat sini.. 
balik kampung 31 julai nanti..insyaallah...pastu jgn harap la nak datang balik lepas raya...apa nak jadi pun jadi lah.....!muktamad...! I hope someone understands that I need life too...and not 24/7 studying...

hurm...OH??!RAMADHAN...almost forgot....yeah! last time I celebrated Ramadhan in Nilai was during first year...after that the semester holiday schedule was changed and now, I had it once again..of course I want to be with my family but why not sometimes celebrate it with friends...THIS IS THE LAST WHAT....? lepas ni da grad, takder dah nak sahur sama2, buka sama2 ngan kawan-kawan lagi..sob3...so bila pikir tu takder la terkilan sangat tak dapat balik sebab thesis..heee  ;)


ni lah menu sahur kami budak asrama hari-hari...dah la asrama..menumpang pulak tuh..memang xder la dapur2 nak masak nie..wuuwuu..* konon sadis giler ar..*...tapi alhamdulillah..walaupun cuma 2-3 keping biskut kering dengan milo panas....boleh je tahan sampai magrib...dan memandangkang menu sahur kitorang sangat "bajet", maka untuk berbuka...MUAHAHAHAHAHA...

gambar hiasan okeh....hahaha
I think I should stop now...getting more and more ridiculous..heheh..last sekali, pesanan penaja untuk korang.....Selamat berpuasa semua...jadikan bulan ni sebagai titik permulaan untuk kita berubah ke arah yang lebih baik dan di redhai Nya..insyaallah...banyakkan doa, tambahkan amalan sunat, sikit2 pon takper untuk jadi topup mana-mana yang kita terkurang selama ini..Semoga kita semua mendapat rahmat, keampunan dan keselamatan dari api neraka berkat dari usaha kita.AMIN....

nite...assalamualaikum....
 :O *yawn...*should sleep, k bye..thanx for reading...*


Thursday, July 18, 2013

smile...!

hi peeps...

dont forget to smile....you'll look great..!


found this pic on Tumblr...oh I like Tumblring more than blogging these days...heh..

ok, bye..!

Saturday, June 22, 2013

5 papers

Hi...!

Well, 5 papers more...food safety, food analysis, food product development, food biotech and lastly nutrition...nampak tak betapa "food" nyer paper yang bakal aku hadapi nanti...and those will be on 4 consecutive days..! owh seriously, nak tahu saper yang susun jadual exam nieh....nice sangat... =..=

mengeluh pon tade guna...baik spend masa utk study daripada update blog mcm nieh..eh? haha..

study pah ceroh....
anyway, should sleep first..kawan aku cakap, lepas study kena tido dulu..baru la ilmu tu leh masuk, hadam and lekat dalam otak....! I have no idea whether his advice is practical or not....but I know I'm sleepy right now....hee *yawn* 

k, bye..! gud luck

~ lambatnyer nak abis exam.....! ~

Thursday, June 6, 2013

B +

4.32 am.
Still awake....
I was whining and sighing just now...thinking that....

"endless assignments even in the study week..."
"a lot of things need to be studied, remembered, revised..."
"i just want to punch someone on his face for he always screwed me up"
 "ohh,,damn...! this whole thing is totally suck..."
"my life is a mess since that thing happened...!!!!"

Then suddenly, when I was looking for something to finish those assignments *troll face*,
 I found this quote... B +


It makes me realized something, somehow...How I've been so negative all of this time... And sometimes I even troubled my friends because of this attitude..Negative thinker always see a problem when it actually is an opportunity. I know...that is a habit of mine..heh

Masa study week ni la biasanya iman akan teruji, kesabaran akan mencapai limit, keluhan akan selalu kedengaran, air mata bertakung, kepala berdengung..haha..macam-macam laaaa...


At this time, be positive and stay strong is the only choice I have...
I am B + type after all..
*senyum* :)

Saturday, June 1, 2013

E.N.D S.E.M.6


So...it has ended huh...?
Yesterday, end of semester 6...huwarggggh (meraung-raung..)
how time flies... Next sem would be the last semester in USIM..hurm...
Excited...? Sad..? Feeling-less..?
whatever.... :)


Thursday, May 30, 2013

good friends, good time...!


Just had a good time together with my beloved friends...!!!!
Sekalung tahniah untuk Unit Tarbiah Biotech..You guys are awesome...!

Omo..omo...they're so cute..! 
shooting time, lepas solat magrib berjemaah...moga ukhwah ini kekal hingga akhir hayat..

Anyway, esok thesis proposal presentation...!
wish me luck.... :)

-kalo bukan sbb present esok, da lama balik- 

k,bye..!

Tuesday, May 28, 2013

will you marry me...?


Assalamualaikum...

Everyone gets so excited when talking about “kawen” … For girls, for sure la dah terbayang dah wajah sekian2...kalo bukan Mr. Chenta Hati,,mesti la Mr. Crush...saper lagi....ekekekekek

Girls....they always imagining good things with their loved ones...
 How they will get married, how that guy will take care of her, how they will romantically spend time together…eww…eww…haha…
seriously, this is how I actually plan...awak, please take note..!.heeee...
While for guys, I’m not really sure what they think of… maybe something like 
how to get a good job to get more money, how to  meet the “WALI”,  
how to prepare a house, transport, makan minum for their wife-to-be…
or maybe DIRTY-LIKE things in their DIRTY head…heh.. who knows…
lelaki kansss…heheh,..
Ni kek kawen kiter...jangan ucik eaa....
But actually, we always miss one thing when talking about marriage
which is RESPONSIBILITY or TANGGUNG JAWAP.
Great thing comes with great responsibility. Marriage is not something that you do just because you love that person and he/she loves you back. It is lifetime journey and even more than that.

Nabi S.A.W said: When a man marries, he has fulfilled half of his religion…

Maksud nyer, dengan berkahwin itu, maka kita telah menegakkan separuh daripada agama… 
Bukankah  menegakkan agama itu sesuatu yang besar...?
Dan jika sesuatu itu besar, bukankah tanggung jawap nya juga besar…? 
*ayat dah macam kuliah dhuha kat Masjid Nilai dah..heheeee*

Jadi, bukan calang-calang orang dapat memenuhi tanggung jawap selepas kawen nie... Typical excuse for youngsters today to get married...
"untuk mengelak zina, untuk menjaga izzah dan fitrah kedua-dua belah pihak, untuk menyucikan hati"

Let me ask you something.. Do you really mean your words ..?
I mean do you really get married because of  those reasons...? Or its just an excuse so that you can get married..? I'm so sorry for being bold here... I know not everyone rashly taking decision to get married and give that excuse. I said this because I know some of my schoolmates who suddenly got married because they're so deep in love even though they're not ready yet, and at the end...hurmm...But there are some of my other friends who really prepared for their marriage and they are so happy until now..!

*wey aku merepek aper nieh..harap korang paham..*

Love is just not enough to permit you to get married with your loved ones. There are some requirement and knowledge that you must have before you can proceed. As for husbands, did you prepared well enough to lead the marriage..? Did you know how to guide your wife-to-be..? Did you already fulfilled your responsibilities as Muslims, and also to your parents..? Did you have enough money to support your new life..? And as for wives...ehem, do you have enough knowledge to manage your marriage? Did you prepared well enough to be a lifetime-partner with a guy that you know not even for 5 years... err...? And how about your responsibility as  a Muslim..? 

*dah macam mengancam la pulak aku nieh....haha*

Its not that I oppose those who want to get marry early.. But I just hope they are well-prepared to face everything that come afterwards. Mula-mula kawen best la..bahagia...lama-lama...bila cinta dah pudar, duit pun takder, pastu buat perangai macam orang bujang...masa tu baru la fikir balik keputusan yang di ambik dulu betol ke tidak... berkahwin ni kalau boleh bukan sampai atas dunia jer.. Biar sampai ke syurga tahu…?hehe. 

I'm not good in telling this kawen-kawen stuffs but you can read Hilal Asyraf punya artikel pasal kawen awal...its good for those who want to get married at early age..baru boleh nampak betapa besarnya persediaan dan tanggungjawap nye camana..

For me age doesn't matter..As long as you are well-prepared, only then you can say:

"WILL YOU MARRY ME..?"

* whoahhh......! pengsan...! *

Mr. Crush,,,saya sgt sudi kawen ngan awak..!tak tanya pon saya sudi..haha *sengeh sorang2*
Actually, dapat idea nak tulis sumer ni dari berita hangat lagi sensasi yang student satu batch ngan aku da kawen...tapi diorang lain course la ngan aku...Sama-sama Tamhidi dulu..Tak sangka bertemu jodohnyer di USIM nieh...dapat kad jemputan dari pengantin perempuan tapi sbb jauh giler nak gi, keje pun banyak, so tengok gambar dalam fesbuk je la...heheh

well, TAHNIAH AINUL DAN ASYRAF..! semoga korang bahagia hendaknyer hingga ke akhir hayat...dan semoga perkahwinan ini di berkati oleh-Nya....
*bajet diorang bacer la blog aku nie.. =..= *
seriously, happy tengok gambar diorang kat fesbuk tu..comel je dua-dua...tingat balik masa tamhidi dulu...haish....rindu pulakk rasa nya....

- jeles tengok orang kawen, tapi bila ingat diri ni banyak sangat kekurangan, tak ready lagi nak pikul tanggung jawap, maka....takper lah....give me some time...two years more maybe..? heeee.... -

k..thanx for reading...! ;)


Monday, May 27, 2013

May: dreadful month

Assalamualaikum..!

WOAH..! Lama tak singgah kat sini...ye ker..?kih3...
Sungguh tak tipuuu bulan 5 nie bulan paling dahsyat utk sem nie... Tak pernah lagi di uji maha hebat camnih.. Ceh, tiap2 sem cakap ayat sama jer...HAHA

Sungguh, bulan 5 nie jadual sangat padat dan ketat mengalah kan retis2 femes, mengalahkan jugak jadual YB yang baru angkat sumpah lepas PRU ari tuh. Sampaikan nak tido pon tak tenang pikir pasal kerja, esaimen, FPD, SIC, test, report, bla..bla..bla.... sampaikan lupa nak call emak kat umah..

"ibu, maafkan anak mu ini..." :(

Tapi semuanya bakal berakhir dalam masa 3 hari lagi...lega...keh3...takder la berakhir sangat tapi boleh la berehat barang sebentar sebelum berjuang balik utk final exam nieh... Baidewei, banyak sangat benda nak bercerita tapi takper lah..simpan la dulu...malas nak taip panjang-panjang..

nak baring camni kat dataran nilai boley tak...?heh
Well, minggu ni da minggu terakhir utk semester 6...dah nak abis tahun 3 daaahh.. macam tak percaya pun ada. Dari semuda-muda generasi (Tamhidi), akan jadi yang paling tua dah kat USIM nie..ehem, takder la paling tua..tapi tua ar...kawan-kawan pun dah ada yang kawen..hee  :)

K bye...! Have a nice day... >.<

Thursday, May 9, 2013

tunggang langgang


Assalamualaikum…

Seriously… my life is quite messy right now… back from Kelantan, I have entrepreneurship-things that must be done… just arrived in Nilai on Tuesday morning... put my bag in my room then my friend called me.. 

“bie, kena amik barang..bla..bla..ko sorang je ader keter..bla…bla….
And I was like =..=  owh malas nyer…penat gilerr dowh..!!!

And I said to her I want to take shower first… just a quick one…takkan busuk2 nak gi meniaga..ekekekek! After the 2 minutes shower, she called and said its ok, just rest… Our friend had asked one of the boy (our course mate) to go to that place and take our roti...heh… kesian diorang owh… thanks Fawaz…abih keter ko bau roti kan…HAHA… phewh..landing2 jap… tengahari baru gi tgk syarikat kat PKP tuh…

Well, our business started really well and just need a few more to break event… Alhamdulillah…. However, since we’re science student, doing financial planning and account balancing are like HELL…. Not to mention other problems... Doing a group work really needs understanding and tolerances as well as teamwork... Am I right..?

But entrepreneurship is not the end, we also have to submit food analysis lab report this week.. And since we'll going to have food product development (FPD) lauching day next week, we have to do proximate analysis, product, design packaging, posters... "aman" giler hidop macam nieh..  =_=
….
I have more to say but I really need sleep right now… chow!

K bai…

Hidup tunggang-langgang…nak tido pon risau,..macam tak cukup masa...



Monday, May 6, 2013

PRU-13


Assalamualaikum...

I'm rarely talk about politics but somehow I feel like I want to jot down something about it today. I think most of my friends know which party I'm standing for but its not important. Everyone can know it from facebook whether that person is pro or anti..hahaha.... Tengok post2 dia la...kalo post dia pasal BN je memanjang, ofcoz la dia sokong BN...and if its opposite, then dia PR..as simple as that..!

Well, honestly I'm quite disappointed when PR was lost in this newly held GE....*ooppss,,kantoi...* Almost everyone in my family were expecting something big was going to happen in this GE and me myself want to be part of new history in Malaysia..konon-konon nye laa...haha.. Tapi kita takkan pernah tahu perancangan Allah tu macamana kan...??kan..? Mungkin ada hikmah yang tersembunyi yang kita tak tahu... Everything is possible.... Redha tu penting.. *walaupun susah*


But actually...hurm, I was VERY VERY DISAPPOINTED with the transparency of EC or Election Commision (SPR). Not to mention the issues that had raised during this 13th GE...You know it too and I dont think I should list down all those issues here..banyak sangat...

Well, anyway....I AM SO HAPPY to vote today...!haha..first time experience kot...semangat lain mcm sikit.. Bangun pagi2, pakai elok2...terus pergi kat pusat mengundi..ala.tepi umah jer..heh.Mentang-mentang la aku ni pengundi muda, bilik mengundi tingkat 4, atass sekali kat sekolah tu..haila...dah la gi sorang2.... ntah camane nama ku tercampak kat disitu... =.=


And when I was queuing with other young voters, we had some chit chat, sembang, and it was a nice experience to make new friends..most of them said.."neves la..neves laa.." haha.. I dont know what to be nervous about until I was at the door...yeah, masa tu neves la jugak..apa nak buat nieh...and actually it wasn't that complicated la..just follow the instruction....

After voting, I went back to my house..road were getting busy..makin ramai orang kluar mengundi.. And at noon, we went back to Jerteh..umah nenek... gathering together for the results...haa...and it was horror because at 12 midnight there was still  no result about which side got majority in parliament...heh..
kat fesbuk da penuh ngan status and so on..and after knowing the results...suddenly all the profile pictures turned to BLACK..!!!haha..And I..err....changed it too...after seeing one of my beloved lecturer change her DP..hehee..

So, now everyone is talking about BLACKOUT..BLACKOUT........


ngantuk sudaaaa..

k, bye..!!!


Friday, May 3, 2013

ini kali lah....!

 Assalamualaikum...

hi readers....what's up..?!

In excited state right now...haha... Buat pertama kali saya bakal mengundi....oh, ini juga menandakan saya sudah dewasa...di beri peluang untuk memilih pemimpin yang bakal menerajui rakyat... Kalau ikotkan hati, tak nak balik umah,, bukan apa...jalan confem jam gila...ye la, semua orang balik kampung untuk mengundi..dah macam hari raya dah.....tapi bila ingat tanggungjawap pada negara, *chehhh...hehe*, saya tabahkan hati jugak untuk balik walaupun saya tahu saya akan menempuh jalan yang berliku, jalan yang sesak gila, sangkut 12 jam dalam bus, then sakit2 badan.... *sangat gigih..!*

Well, that's alright...! 5 tahun sekali....Kalau tak mengundi sekarang, 4 - 5 tahun lagi la jawapnyer.. masa tu dah tua...dah beranak pinak....wahaha... So, malam ni saya akan balik ke Kelantan, dan di sebabkan jalan yang memang di ramalkan sesak, maka saya bajet2 dalam tengahari esok sampai la ke Kota Bharu....insyaallah... moga semua nya selamat..
Mengundi,,mengundi jugak,,,balik jer lepas mengundi tu, PENUH...!!!! dengan presentation proposal thesis, entrepreneurship lagi,, next, FPD....lab report...sedar2 dah study week nak FINAL EXAM sem 6 dah..! WARGHHHHH.....cepat nya masa berlalu...

dah aku yang melalut sampai ke sini ape kejadahnyer..?

k lah, bye..thanks for reading...

selamat mengundi semua...!

Thursday, May 2, 2013

stupid thoughts


We have not much time left...
and I really, really, truly want to spend my whole time with you..
I just want to have great moments with you...
create the happiest time in my whole life with you..
and  enjoy all those craziest things with you....




so that one day, it would be the most precious, sweetest memories
that I could ever had in my life...I really wish that....

but somehow, it's just a stupid thought...
I know it is....

Wednesday, May 1, 2013

"REGRET"


When I look back, there are too many things I regret of. 
Regret of being lazy, regret of being late, regret of being selfish, 
regret of being shy and many more.
I have lost so many chances because of my own attitude towards life. I hardly learn from my mistakes and keep doing the same thing over and over again. 
What’s wrong with you Nabila…?

Oh seriously, I feel like crying but no tears coming out. It is just like I want to go back to the past and grab all the chances I once had, fix all my mistakes and live without any regret anymore… but I know it’s just stupid thoughts… there is no way I can go back to the past. Sometimes I just motivate myself to do the best for today, let bygone be bygone, what more important is how I use my time today, how I live my life today so that I’ll have no regret later on. But somehow it always end up, fail. What make me upset is, I know my mistakes but it is hard to avoid from doing the same thing again, because of my very own attitude.

Sedih ar weyh….

When I was sitting around at a corner alone, looking at my friends, classmates and maybe some other people that happened to cross-by, I really wish I could be one of them. You know, change my life with theirs. They are all good looking, talented, good in their study, having a wonderful life, being loved and bla….bla…bla….

If you’re reading this right now, you might think that I’m a negative person…haha…well…yeah, have to admit...sometimes I could be so negative about everything. But I know I’m not that suck to be fussy about everything in my life…! Oh come on…of course I have great times too...but it just… I have missed a lot of great opportunity in my life because of my attitude and I usually do something first before thinking.
 “good job” nabila… that’s why sometimes I wish I could be someone else.

 *tetibe teringat lagu Stay The Same- Joey Mcintyre*

I don’t know how many times I sighing when typing this entry. But at least I feel relief now. Phewhh… spit out everything I want to say…feel great..! It has been a long time since I want to say all this but I just don’t know how to describe in words. I’m not good in writing I tell you..haha..oke, done for now..!

Sunday, April 28, 2013

EAT MORE, GROW FASTER....!



Assalamualaikum...!

Memang tajuk takder kena mengena ngan apa yang aku nak tulis nie...
tu sebenarnye tajuk lukisan kat Galeri Petronas KLCC, yang aku pergi tengok dulu..
gambar tu comel gilerr...budak tembam tgh makan mihun...HAHA.. :)

okey, actually I've been busy finishing my thesis proposal...tak siap-siap...
like hell la...dari dulu lagi bergelumang dengan makhluk thesis ini...
memang dulu aku ada post entry yang aku da siap proposal nie,,YES I DID...!
tapi,,mak ai...nak betol kan pulak...sini kena touch up, sana kena make up...


I want to thank my SV actually...maybe dia da serabut 
kot ngan aku punyer proposal,,or da boring tengok muka sememeh aku tiap2 minggu..
last2 dia yang siapkan sumer untuk aku...!keh3...touch up, edit, subtopic baru pun dia 
yang taipkan..siap ngan reference lagi..pastu dia print suh aku baca..
then betol kan mana yang patot...erm..terharu pun ada...THANKS DR..!
esok da antar...phewhhh... 

next, talking about FOOD PRODUCT DEVELOPMENT..
terumbang-ambing betol la...padahal ader 2 minggu jek lagik..
siyess aku NEVES tahap dewa bila pikir pasal FPD nie....tak lena tido...haha
tu belom masuk pasal entrepreneurship lagi...GULP...
agaknyer ni la yang akak senior aku cakap kat aku dulu...sem 6 ni dugaan...
oh ALLAH....make it easier for all of us..AMIN... :)

 OH..OH...almost forgot...!!!!! I want to congrats my dear friends for their
AWESOME achievement in I-ENVEX in UNIMAP, Perlis...1 GOLD and 3 SILVERS...
alhamdulillah...
wajah-wajah championss....*foto di curi secara meluas dari fesbuk aini..haha*
athirah, aini, and adawiyah....gold gitew....
tahniah korang....bangga arr...*jeles pun ader..nak gi jugak sena nyer...* 
actually diorang sumer bawak produk senior kitorang yang FPD 2012 dulu..
gold for CUCURBITA noodle..mee dari buah labu..
and the rest, tepung nangka, coklat tempeh and kerabu snek...WELL DONE... :)
aku respek giler batch senior aku...siyess...diorang memang legend arrr...
but i hope we can make a better product for this coming FPD...hee...insyaallah...

k bye..! thank for reading yaww...!


Thursday, April 11, 2013

be thankful





If you have food in your fridge,
clothes on your body, a roof over your head and
a place to sleep, then you are richer than 75% of the entire world.
.
If you alive today with more health than illness,
you are more blessed than the million people who will not survive this
week and die.
.
If you can actually 'READ' this and understand it,
you are more fortunate than the 3 billion people in the world
who cannot see, cannot read or suffer mental retardation.
.
Life is not about complaining pain and sorrows.
It's about a thousand other reasons to Thank our Creator!!!

"THANK YOU ALLAH "
ALHAMDULILLAH... :)

Saturday, March 30, 2013

oh dear...


Dear Pillow, sorry for all the tears...
Dear Tummy, sorry for all the butterflies...
Dear Brain, sorry for overloading you with so many thoughts...
Dear Heart, sorry for all the damage...



-hati,,mohon rasa itu jangan merebak, mohon..-

Monday, March 25, 2013

oh my thesis...! #3



Asyik tulis pasal thesis jer dua tiga menjak neh..hua3...
mane tak nyer...sejak aku start sem 6 nie...I mean from the first week..
hari-hari aku ngadap makhluk bernama thesis proposal nie....SIYEZZZZ....! tak tipuuu..
dari minggu first, balik jer dari Sri Lanka tu...terus mula buat...
bukan sebab kerelaan sendiri...owh...aku bukan serajin ituu..NO NO... HAHA J


itu semua adalah di sebabkan  my beloved supervisor 
wanted our "introduction" part must be done on the second week..!
next,,, moved on to Literature Review....so, me and my thesis mates semuaa 
bertungkus lumus menyiapkan segala-gala nya....every week must have progress...
and we're almost DIE..! *ok itu tipu..*


tapi akhirnya...hari nie..tanggal 25 MAC 2013...muahahahaha..
*gaya cam over gilerr kan..*
hari ni lenyap la segala penderitaan aku mengadap thesis proposal nie..
at least for tonight...after all of these weeks.....!!
hari ni dah hantar full proposal...phewwhh..lega.. ALHAMDULILLAH..

Yeah, of course banyak lagi kena baiki...cuma lepas ni, betol kan mana yang
Dr. tak puas hati jer lar...Aku sebenarnya berterima kasih jugak kat dia..
at least rajin la jugak aku mengadap buat proposal ni walaupun terpaksa..hahahaha
kalau ikot kan aku,,, memang kaki tangguh...tp sekarang bila da siap,
terasa betapa nikmatnyer menyelesaikan satu kewajipan sedangkan
kawan-kawan lain baru nak bermula....
Besides, I have more things to do after this...enterpreneur, FPD...lab report...
mid-term test$$$$$$....erk..tak masok lagi thesis yang REAL punyer...

BUT... never mind larh...tonight is my night....
feel so heaven dont have to type2,,read2 journal....keh3
i just want to enjoy myself a bit....!


k bye..!thanx for reading... :)

Friday, March 15, 2013

oh my thesis...! #2



one of the best lecturer I ever had
What you need for your thesis are:

"hardworking, creativity, persistent, determination, passion,
courage, team work. patient, confidence, curiosity and reading...!"

~Prof  Dr. Zaiton Hassan~



Wednesday, March 13, 2013

love story #2




A good guy gets a wrong girl
and a good girl gets a wrong guy
They fall in love to each other
In the end, the good ones get cheated

Now, the good guy thinks all girls are liars
and the good girl thinks all guys are players

When the good guy meets the the good girl
They avoid falling in love and become
Just Friends.....

Saturday, March 9, 2013

oh my thesis..! #1


I shouldn't put this in my blog...
but my ** really makes my feel 

DOWN...
DOWN...
DOWN...
DOWN...
DOWN...

and I should find all the journals,,,reseach paper and bla..bla..bla..
but I'M REALLY REALLY REALLY not into it...!
mcm tak nak siap kan proposal tu pon ader...

"ape nak jadi, jadi lah...!"

tapi jauhhh dalam sudut hati,,bukan begituuu sebenarnya.... :)
cuma takder mood bila mengenangkan .....................
I shouldn't mention anything about it...!
pray everything is okay... 

k bai...!

Tuesday, March 5, 2013

semester break - sabah - sri lanka - semester 6..!

assalamualaikum....!

erm...just want to share about my semester break...
this semester break, I mean the one that has ended two weeks ago was quite different
from the previous ones...I never had a chance to stay at home...!!!!
oke, ader la jugak stay kat umah, seminggu jep...then the rest....urm..

the first week of semester break, I just relaxing my body, mind and soul...chehhh...haha
ye la...final exam tu,,,cam...penat gilerr...patu gi broga lak..balik sakit2 badan...*alasan*

and then on the second week...
i had a really nice and enjoy-full trip in SABAH....OO EM GEEE...!
at last,,my dream came true...sebenarnye kan...dari kecikkk lagi nak gi sabah...wahaha
tapi sebab masalah2 tertentu, gi sarawak dulu hari tuu...
pastu tak sangka la ader rezki untuk gi sabah plak kali nieee....alhamdulillah..
sabah is a NIZE PLAZE...! I wish I brought more money to spend...hahak...



At SMKA Kota Kinabalu

KAWANG-KAWANG....muehehe
i loveee blue sea...!
masjid bandaraya...
muzium marin UMS
ok,,kalo nak citer detail psl sabah ni memang la panjang berjela-jela...
senang citer,,sabah BEST..!eyy,,gi jenjalan memang la best...hahahha

then balik dari sabah,,,I have to find sponsorship for Sri Lanka trip,,,and suddenly
something important popped up and I have to do something about it...
necessary for my future meh...
so mmg tak lekat kat rumah sgt lar..and when I said to my mom I have to go back early
for Sri Lanka meeting,, she started nagging...heh..I just got back from Sabah
at that time...no wonder la....
mau tak mau,,mmg skip arr meeting tu kan....kebetulan plak tiket bus abis pada
tarikh berkenaan....YOU WIN MOM.... :)

last semester break was the shortest break ever...biasanyer sempat jgk
rasa boring kat rumah...tapi ni...owh I MISS HOME even though I was at HOME..!

I love to travel and jenjalan, stuff like that..but I think Sri Lanka is the last one..
heheh..ye ke..?
Semester 6 has begun and I have a LOT of things to be done...! trust me....


ok, thanks for reading..! daaa....


Friday, March 1, 2013

mencari duit bukan senang

Assalamualaikum...!

Hi readers....

Well, back from Sabah, I have a few things to do...antaranya mencari sponsor utk
Sri Lanka...When you have to find money on your own, then you know how hard it is
for our parents to earn money to raise us, to buy us food, nice clothes and to give us good educations...right..?!!


Nak menangis aku cari duit hari tu....tapi...kalo dengar citer kawan aku si A lagi sadis...
dia pergi sebuah kedai emas nie...*nama dan tempat di rahsiakan..hehe*
so, this friend of mine was quite scared...tapi dia tabah kan hati jugak masuk kedai tu..
mula-mula masuk tu tokeh dia da tunjuk muka dah....cam tak nak layan arr..
dia dah tahu budak.......kompem la tak nak beli emas dia.....takder duit kan...

ni la tokeh kedai emas tuh..hahaha..*gambar hiasan*
and then bila je A keluarkan paperwork,dan segala dokumen utk bagi kat dia, 
dia cakap "nak mintak derma la tuh...!"  belom cakap pape lagi tau..
then,  kawan aku yang tabah gilaa ni kuat kan jugak semangat bagitahu
pasal program antarabangsa tuu...eii,,aku boleh bayangkan perasaan dia macamana
time tuhhhh....!!!she said, "air mata ni tunggu nak jatoh je bie..."
ye la...org tgh explain, tokeh tu buat acuh tak acuh, dgn muka menyampah giler kan...
sape tak sedih..cuak....
haaaa..pastu kan...pastu kan....abis jer si A ni explain..dia dgn sombong nyer
"ha takder..takder....pegi..pegi..haish.."

sampai halau2 tahu.....hina sangat la kiter ni mintak derma...
kalau tak nak bagi dakper..tapi jgn hina2 org...rezki Allah bagi, bukan ke utk di kongsi..?
bukan ngan manusia jer..hatta ngan haiwan sekali pun...biar laa dia...
dunia ni macam2 orang kiter akan jumpa betol tak,,,??

harta di dunia ni utk sementara sahaje..jgn kedekut bagi derma...tau..?
*menunggu giliran membayar yuran..hahaha*

tapi kan..! ader jugak kawan aku yang dpt sampai RM500 kat sebuah kedai tuh...
kedai emas jugak....!!see....peniaga mcm ni la yg kita nak...
menyumbang jugak utk umat Islam....eheh...
ai..rezki..rezki....org lain berbuih ketiak nak cari RM500 tuh...hahaha..

tapi,,masa cari duit hari tu....baru paham perasaan org mintak derma tu macamana...
wuuuwuuu..sedih.... :(


ok thanx for reading..bye..!!!

Monday, February 25, 2013

Friday, February 22, 2013

random

just a random post...cam lama sgt tak jenguk blog nieh..eheh..
too many things to think of and to do....
I feel like my heart is gonna blow up and my head could explode...
be happy..!

k bye...



Tuesday, January 22, 2013

Broga Hill + Sg. Tekala..! ;)


ASSALAMUALAIKUM..!!
Waahh…semangat betOLL bagi salam…mood happy kan…hahaha…

Title explains everything…  Finally I had the chance to go to Broga Hill… 
quite famous among USIM’s students…haha…is it..? I don’t know, just assuming… 
I wanted to go there since I was in first year of degree.
 Ever since I saw a picture of my friend went there. The place looks so nice in the picture…

Impian nak gi Broga tu terperam, fermented sampai la baru-baru nie…
 after finished the last paper of semester 5….kik3…worth to wait okeyh…! 
And I would like to say MILLIONSSSS THANKS TO THESE TWO FRIENDS OF MINE…. 
THE HANDSOME AND THE BEAUTY OF FOOD BIOTECH 7th BATCH…
* perghh..melambung puji baii...ade makna neh..kah3*

akmal and amira najwa
Thanks a lot akmal and miraaa…! Of course other friends too…! 
You guys make me soo happy on that day… 
I just totally forgotten about ED, FOOD PROCESS and THESIS bla bla..hahahaha…

So here goes the story…we off to Broga at 3 am…about 4 am da sampai…
konon2 semangat nak tgk sun rise neh…
sampai ader la sorang budak tu..lupe tutup tingkap keter..!!!hahak…
she said “because it was TOO DARK…CANT SEE ANYTHING…” and I believed her…
I know she's telling the truth... J

About 4.45 am we arrived at the first peak…SUBHANALLAH…nice view..!
 Could see the town down there …thousands of stars up in the sky…hee..
I wish I could just lie there but of course not when you have boys around you..
maluuu arh..cam kayu balak jer…ngeh3….sedap betol nampak diorang baring2.. =.=’



While we were waiting for subuh, the wind gone wild… it was TOO FREAKING STRONG 
that we almost fell down… We killed the time by eating…most of our foods..haha

And then when its getting sunny..the wind just gone..and we really enjoyed taking pictures..!





seronokkkkkkk...!

then, secara tiba-tiba...timbul plan nak gi Sg. Tekala...
which not really far from Broga Hill...soo, ape lagii.....it has been a long time since 
I last went to air terjun...!!kik3...lagi la suker ader org nk bawak neh..


 really nice day with them..!
I was sooo tired, exhausted and almost die...*hyperbola*
after got back from having fun at Sg. Tekala, me and my thesis group rushed to meet our 
supervisor..got a subject already...PHEWHH..what a day...!

ok thats all..thanx for reading...!! :)

credit : photos by amira najwa