Thursday, April 12, 2012

Pengajaran berguna dari WHR dan.....kedai GUCCI..

Baru-baru ni kami budak2 biotech dari semuda-muda ke setua-tua batch pergi la satu event  yg di panggil “World Halal Research Summit” atau ringkas nye WHR kat KLCC….event ni bukannya calang2… peringkat international… ader presentation dari wakil NZ, France, Belgium n macam2 lagi lah,memang best arr dengar… bnyak info aku dpt pasal industry halal seluruh dunia nie…



Tapi aku bukan nak cerita pasal maklumat drp event tu cuma nak kongsi arr sikit beberapa pengajaran yg aku dapat kat sana..hehe…

Pengajaran yg pertama…aku rase aku ni kena blajar protocol sikit laa …bila event international of course la involve mat2 salleh and all the mat saleh’s stuff… aku tak tahu plak kat sane breakfast kena makan sambil berdiri…ala-ala majlis cocktail gituu…aku baru tahu…ye la orang kampong kan… 

Cuma kesian la jugak kat sorang kawan aku ni… 
sampai kena marah kat petugas kat situ gara-gara makan kat tempat yg salah… tegor la elok2 sikit…
tau la kami ni sape…sob3..kalaw aku kena marah camtu, dah nangis dah…
 tp xpe lah…lain kali dah tahu la camane…

pengajaran yg kedua… aku semakin nampak betapa penting nya ENGLISH ni… kat situ aku nampak dlm satu group ader sorang melayu,sorang mat salleh,sorang jepun,sorang sudan…hepi jer diorang borak2…sebab ape? sebab masing2 paham ape diorang tgh cakap tu… diorang guna satu jer bahasa, which is english la…senang je nak communicate ngan bangsa lain…kita ni, terkulat-kulat…terkebil-kebil bijik mata… tergagap-gagap…nak tegor kang salah pulak.., camane la kalau keje esok2…besok kerja bukannya jumpa orang melayu jer…aishh…



 *chehhh..gaya cam sah-sah keje besor je bunyi nyer…haha*

tu la antara pengajaran yg aku dapat kat sana…lagi satu pengajaran tambahan la…kalaw nak masuk kedai GUCCI kat suria KLCC tu, make sure dlm tangan at least ader RM 3000…sebab sepasang kasut kat situ RM 2,380 *sahaja*… hahahaha.. kata kawan aku si aimi tu…
“hanya orang bodoh je beli”
..sebab kasut tu….
sumpah x nampak pun celah mane Gucci nyer..kasut mydin lagi lawa aku rase…
tapi ye la..orang xder duit memang cakap camni..orang berduit lain…
heeee  *sory yew datin2 sekalian..*

tu laa..gatal sgt nak masukk..wat maluu jer terkebil-kebil dlm kedai tuu..staff kat situ tengok kitorang ni mcm hina sgt laa...haha…



ok lah…panjang pulak entry ni..
thank 4 reading..!bye,,,

No comments: