Thursday, April 12, 2012

Pengajaran berguna dari WHR dan.....kedai GUCCI..

Baru-baru ni kami budak2 biotech dari semuda-muda ke setua-tua batch pergi la satu event  yg di panggil “World Halal Research Summit” atau ringkas nye WHR kat KLCC….event ni bukannya calang2… peringkat international… ader presentation dari wakil NZ, France, Belgium n macam2 lagi lah,memang best arr dengar… bnyak info aku dpt pasal industry halal seluruh dunia nie…



Tapi aku bukan nak cerita pasal maklumat drp event tu cuma nak kongsi arr sikit beberapa pengajaran yg aku dapat kat sana..hehe…

Pengajaran yg pertama…aku rase aku ni kena blajar protocol sikit laa …bila event international of course la involve mat2 salleh and all the mat saleh’s stuff… aku tak tahu plak kat sane breakfast kena makan sambil berdiri…ala-ala majlis cocktail gituu…aku baru tahu…ye la orang kampong kan… 

Cuma kesian la jugak kat sorang kawan aku ni… 
sampai kena marah kat petugas kat situ gara-gara makan kat tempat yg salah… tegor la elok2 sikit…
tau la kami ni sape…sob3..kalaw aku kena marah camtu, dah nangis dah…
 tp xpe lah…lain kali dah tahu la camane…

pengajaran yg kedua… aku semakin nampak betapa penting nya ENGLISH ni… kat situ aku nampak dlm satu group ader sorang melayu,sorang mat salleh,sorang jepun,sorang sudan…hepi jer diorang borak2…sebab ape? sebab masing2 paham ape diorang tgh cakap tu… diorang guna satu jer bahasa, which is english la…senang je nak communicate ngan bangsa lain…kita ni, terkulat-kulat…terkebil-kebil bijik mata… tergagap-gagap…nak tegor kang salah pulak.., camane la kalau keje esok2…besok kerja bukannya jumpa orang melayu jer…aishh…



 *chehhh..gaya cam sah-sah keje besor je bunyi nyer…haha*

tu la antara pengajaran yg aku dapat kat sana…lagi satu pengajaran tambahan la…kalaw nak masuk kedai GUCCI kat suria KLCC tu, make sure dlm tangan at least ader RM 3000…sebab sepasang kasut kat situ RM 2,380 *sahaja*… hahahaha.. kata kawan aku si aimi tu…
“hanya orang bodoh je beli”
..sebab kasut tu….
sumpah x nampak pun celah mane Gucci nyer..kasut mydin lagi lawa aku rase…
tapi ye la..orang xder duit memang cakap camni..orang berduit lain…
heeee  *sory yew datin2 sekalian..*

tu laa..gatal sgt nak masukk..wat maluu jer terkebil-kebil dlm kedai tuu..staff kat situ tengok kitorang ni mcm hina sgt laa...haha…



ok lah…panjang pulak entry ni..
thank 4 reading..!bye,,,

Saturday, April 7, 2012

global march to jurusalem

assalamualaikum...

ehem..hari jumaat 30 mac ari tuu,
aku ader pergi stadium malawati kat shah alam sempena GMJ ni laa..
nak pergi tu pun..dugaan betol..!
macam2 la haaa...dgn bus x cukup, nama aku tak tersenarai *konon nye la*
pergi ngan tawakal jer..tapi ader rezeki jgk..tgk2, ader pulak
nama ku yang cantik itu dlm senarai peserta..haha
actually aku nak citer panjang pasal GMJ malam tu pun
aku bukan reti sangat..x tahu nak citer camane..

if you guys wanna know, just click the link below..



memang best la pergi malam tu..
aku terharu dengar ucapan dari Ismail Haniyeh *jgn ckp korang x kenal*
tersentuh jgk dgr ucapan beliau..even video je..tp ucapan tu mmg di rakam 
khas utk rakyat malaysia..
then there was chinese student from taylor's university
ucapan dia mmg kaw2 la best..!semangat pulak yg mendengar nie..haha
even he is non-muslim, but the way he concerned about 
palestine issue was really tacink i would say...

the end of event, semua orang kat situ terharu bila salah seorang
pemuda palestine kata :

 “Kami datang ke sini, kami diberikan rumah dan layanan yang baik oleh anda. InsyaAllah, kami berjanji untuk memberikan rumah iaitu Masjidil Aqsa kepada anda apabila anda datang ke sana (Baitul Maqdis) nanti


tp aku balik awal..aku x dgr pun dia cakap mcm tu..*ceh bie..memandai je*
sbb tu orang suruh tekan link kat atas tu.. detailed sikit..haiyaa..hahaha

tp balik awal pun bukan awal sgt..dlm kol 11.30 jugak..
sampai tu kol 1:30 pagi kat asrama..huhu
terpinga-pinga pak gad menyambut kepulangan kami..hua3.. 
k lah..thank for reading..bye..! but before that, please say this first..!

FROM THE RIVERS TO THE SEA, 

PALESTINE WILL BE FREE...!


wassalam...

Friday, April 6, 2012

the lowest point

Assalamuaalaikum…

Ehem, imagine this situation…

Just for example oke. Everyone around you has bought their own new Samsung Galaxy Note
 while you’re the only who still haven’t bought it yet as you don’t have enough money 
and you think you don’t really need that thing… but everyone around you is talking about it. 
And they talk about it every day. 

When you try to talk to them about something else or you try 
to tell them your stories or anything, they don’t seem to be interested in it 
because you are simply different. You don’t have one like them. 
You feel like they only think about their Samsung Galaxy Note.
 Some of them even ignored you after they bought that thing. 

At first maybe you don’t feel anything but as time goes by,
 there is a point where you feel like you are rejected out of colony.*haha*.
 At one point, you feel like you are just being forgotten. *how pathetic*. 
Day by day, you learn to be secretive even though naturally you’re not. *eheh*
 but because most of your stories don’t seem to be heard…
so, the only way is just to keep quiet.

I would like to remind you that this whole situation is just a metaphor. 
Not exactly happened…! It is just a metaphor… got that…? 
This kind of situation has happened to me but 
the real one does not involve Samsung galaxy note laa…haha.


When I started to think about having my own Samsung Galaxy Note,
only then I realized that I am not afford...
it makes me sad somehow...heee


sesape yg bace ni mesti x phm kan..
xpe lah...entry ni  bukan utk di fahami..
tp untuk di....urm..err...err..ntah,,,
rase nak tulis....alaaaa....korang bace ni pun bila..
aku da tulis lame dah ni...kan baru privatekan blog...


hahahahaha

Thursday, April 5, 2012

my blog is restricted *for a while*

terpaksa privatekan blog kejap...
sebab....ntah..x tahu laa...
haha

sesaje jer..alaaa.kalaw x private pun..
bukan ader orang bace...ye x?

haish...nabilaa..nabilaa...

sebenarnye,klw private blog rase secure sikit klw nak tulis entry pelik2.
haaahahah..



ok bye..! thank for reading..

eh lupe..mane ade readers..dah private..
yg tgh bace ni, maybe dah bukak balik kot time tuu..
tu pon  klw bukaak arr..hahaha