Tuesday, October 25, 2011

menawan puncak gunung brinchang : part 1

Pengalaman yg sangat OSEM…..!!ok, this is going to be a very long entry. Don’t say I didn’t warn you…hahah.
********

Setelah melalui bermacam dugaan,akhirnya aku berjaya jgk masuk dlm list peserta…credit to amira najwa yg susah payah tlg cari org n wat rayuan utk aku..ahaha..aku gi sane ngan 6 lagi kwn. (mira, ada, dayah, mue, min and dija) Mmg happy giler ar bila tahu diorang sume pegi jgk...

21/10 : jumaat malam tu kitorang bertolak dari Nilai ke Cameron Highlands tepat kol 12 tghmalam..I didn’t take long to fell asleep…mase tu mmg penat dan mengantuk sgt2 sebab petang tu kelas abis kol 6 n balik hostel rushing2 packing barang sumer. benda last aku nampak sebelum aku tido adalah sign board menuju ke kuantan.pastu memang zzzzz…
70 peserta..2 bus..
22/10 : kitorang sampai ke brinchang lebih kurang kol 6 pagi, sabtu.sampai je aku terus turun bus bajet arr kat luar tu x la sesejuk mcm kat dlm bus ni…skali….ya allah..sejuk tu tuhan je tahu..menggigil aku kat luar tuu…hahaha. ….i’m not lying ok..dead serious…!sejuk maut weyh….! menggigil sampai kene gelak ngan pak cik bus tuh..hek eleh..mentang2 arr dia bnyak lemak…eh?termengata plak..hahahhaha…pastu sumer turun then ader gi masjid, ade jgk yg carik tandas kt petronas…*terasa*
cejukkk cangaat...!
packing...!  
ready to hiking..!
7:30 am : kitorang kumpul balik,sebab ade taklimat dan pembahagian kumpulan…
alhamdulilah aku dpt group no 2…knape alhamdulillah?sebab aku dapat kenal ngan abang Muaz…ececece..haha..then lepas breakfast ape sumer.
kitorang gerak ke checkpoint 1 lbih krg kol 9:30 pagi...
mira,mue,bie,min,dija,dayah and ada. my classmates.
mase ni ok lagi..jalan dia biase2 jer...tp bila stat hiking tu..for god sake..!
aku ingat jalan dia cam jungle tracking jer…skali kena panjat- memanjat daahh,…ader la dlm 80 darjah aku rase..mmg aku pancit arr…semput teruk….!!! stamina aku mmg tahap terendah kowt… aku merangkak arr time tuh..aku yg melambatkan perjalanan tu korang tahu x?last2 sume potong aku…dayah jer setia jalan depan aku slow2…
i was thinking that 
“this hiking stuff is a mistake..!Totally mistake..!knape aku join…???!


keadaan aku teruk sgt smpai sumer org tnya aku ok ke x..hahah..maluuuuuuu…sumpah, maluuu sgt tahu tak..huwaaaaaaaa…korang x thu betapa teruknye aku time tuh…mcm putus nyawa...separuh mati…. Abang muaz tu suh makan choki2..kasi tenaga sikit...tp eii tlg la…
aku nak bernyawa pon x lepas,,suh org makan.

abg muaz and kak wahidah x bagi aku duduk n rehat lame2 nanti cramp..so nak tak nak aku kene teruskan jgk even semput x habis lagi… last2 aku kuatkan semangat and ingat tuhan bnyak2,alhamdulilllah….aku boleh bngun n teruskan perjalanan…lepas tu la rase cam lega sikit…dah x semput cam first2…dari situ la lancar je perjalanan aku sampai la kat tempat rehat pertama…lebih kurang sejam jugak arr….kat situ la berenti rehat jap..sume kat situ yg potong aku td tnya aku ok ke x..malu giler weyh….hahah.
melepaskan lelah jap..
lepas tu jalan makin mencabar arr… berlumpur...pokok berduri…ade jgk yg termuntah…
*aku tak..*
memang mencabar mental dan fizikal arr…aku x pernah lagi wat aktiviti camni..ni first time. abang muaz la yg bnyak tolong..muahahaha…sepanjang perjalanan ngan die tu sempat la berkenalan sikit2…heee.
dia tu kelakar sgt tahu x..kelakar and sgt sweeeeeet…dah la comel
*eii..x senonoh la aku ni* hahaha..

ade skali tu aku cramp dua2 belah kaki, abang muaz tu la yg tolong betolkan balik kaki aku...tersentuh hati aku…dah la bnyak menyusahkan dier dari awal lagi….eheh..ntah camane aku ngan dayah boleh jalan skali ngan dier….korang mesti nak tgk..camane la rupe abang MUAZ tu kan..?hahahha

ni le dier abang muaz...sgt suka tgkap gmbar n posing...haha.
 bila dah nak dekat sampai ke puncak tu,jalan dia makin senang arr…tetiba kawan aku si adawiyah yg group 5 yg stat  lewat dari group kitorang tadi memunculkan diri…tekejut aku weyh…cepat giler budak ni panjat…x penat ke dia..? jap, dia cepat ke aku yg lambat…?hahaha…then lepas tu aku,dayah, min and adawiyah jalan sesame
alomost there...!!!

AT LAST…AKHIRNYA….TEPAT KOL  12:05 tghari
aku menjejakkan kaki ke 
puncak GUNUNG BRINCHANG, 6666 kaki….
WOW…!aku x percaya yg aku mampu buat!!!

 U are awesome BIE....!!!

citer panjang lagi....to be continued...

2 comments:

pelangi said...

baju ko maahad eh? dari jauh dah boleh ku kenali..hahaha..

nabiela said...

yeah pelangi..telah ku bawa nama skolah kite ke puncak gunung brinchang...!hahahahaha..klaw cikgu2 tahu ni..bangga oooo