Thursday, October 27, 2011

menawan puncak gunung brinchang : part 2


sangat OSEM....!!

even time tu dah tengahari, tapi sejuk smpai ke tulang...
masa sampai kat puncak tu...dah ade satu group lain kat sana.
pelancong asing pon ramai giler..upenyer boleh je naik ke puncak tu ngan kete..
sebab ade jalan,,berturap lagi u....

can u guys see that?sejuk..berkabus...
rehat luu...
berselut...berlumpur...berdaki..dan berpeluh..hahahaha
jom...usha2 pemandangan jap..
kat atas tu ade pencawang and menara peninjau.
memang sejukkkkkk sangat2...x tipu.....so,lepas rehat jap,
abang muaz ajak kitorang berempat naik menara tu...mase tu kawan aku si mira, mue and dija 
x sampai lagi..sebab diorang group last..so...kitorang naik la dulu..tp x lame pastu diorang sampai.

abang muaz, abang ipin and abang syed

..subhanallah..
wakil food biotech..eheh
setelah spend time almost 2 jam kat ats tu, lebih kurang kol 2:30 kitorang stat turun..kali ni lebih senang la sikit.. sebab turun ikot jalan tar tuu....even senang tp agak jauh la...9 KM kot..
dari puncak gunung brinchang tu kitorang akan sampai kat tanah rata...see..?
jauh kan?x tipuu....hahahah

but the best part was, mase turun tu kitorang merentasi tempat nie....!


LADANG TEH.....!
yeah I know..cantik kan?? *sambil angguk2 kepala n wat muka poyo*

punyer la lame kitorang jalan..tp lepas nampak ni...
segala kepenatan tu hilang....tp lepas tu penat bergambar la plak kan..
yg tu opkos la....hahahaha..seriously..ladang teh boh tu besar giler...
ni bukan yang tepi jalan yg korang tgk mase odw naik cameron tuu..yg tu Bharat punyer..
ni BOH...besar-sebesar-besar nye..haha...smpai dah x tahu nak amik gmbar kat mne dah.

kitorang smpai bawah lebih kurang kol 5...then gerak ke camp site.

preparing dinner....laporr..lapor..
boleh la...even nasi agak mentah,,tp tetap masuk perut...

pengalaman yg best kat camp site...masak same2, then makan same2...kawasan camp site tu cantik giler weyh...kemudahan pon lengkap..ade surau, tandas, tong sampah and wakaf...kat tepi2 tu ade sungai..
sejuk..aku main air kejap jer,,,tp dah nak cramp sebab sejuk sgt..mcm air batu..siyes..!

then esok pagi2 dah bgn sediakan breakfast...



nyummy....!roti cicah kari...

then lepas tu sedih dah..dah nak balik..tgkap gmbar 4 the last..and then kitorang gi shopping2 jap...
aku abis dekat rm100 kot..*lebih seratus sebenarnyer..heheh*
dah la duit tgh xder,,shopping sakan cam ape jer...
xper..utk family and classmate lain jgk..*bajet baik*




then dalam kol 1 camtu bus gerak turun..

GOOD BYE GUNUNG BRINCHANG..
GOOD BYE CAMERON...!!

odw turun tu pak cik bus singgah kat taman bunga jap...
kat sini abang syed belanja aku n dayah aiskrim strawbery yg fresh tu...
sedapp oooooo...ade hikmah jgk aku naik bus yg terpisah ngan kwn2 lain..
ade hikmah jgk x bwk purse mase turun tu..hahahaha

thanx abang syed...len kali belanja lagi...

well...next BROGA HILL...nak sgt gi situ...tgk ar nanti cne..

anyway..thanx 4 reading...!i know its boring..hahah..bye guys..!

Tuesday, October 25, 2011

menawan puncak gunung brinchang : part 1

Pengalaman yg sangat OSEM…..!!ok, this is going to be a very long entry. Don’t say I didn’t warn you…hahah.
********

Setelah melalui bermacam dugaan,akhirnya aku berjaya jgk masuk dlm list peserta…credit to amira najwa yg susah payah tlg cari org n wat rayuan utk aku..ahaha..aku gi sane ngan 6 lagi kwn. (mira, ada, dayah, mue, min and dija) Mmg happy giler ar bila tahu diorang sume pegi jgk...

21/10 : jumaat malam tu kitorang bertolak dari Nilai ke Cameron Highlands tepat kol 12 tghmalam..I didn’t take long to fell asleep…mase tu mmg penat dan mengantuk sgt2 sebab petang tu kelas abis kol 6 n balik hostel rushing2 packing barang sumer. benda last aku nampak sebelum aku tido adalah sign board menuju ke kuantan.pastu memang zzzzz…
70 peserta..2 bus..
22/10 : kitorang sampai ke brinchang lebih kurang kol 6 pagi, sabtu.sampai je aku terus turun bus bajet arr kat luar tu x la sesejuk mcm kat dlm bus ni…skali….ya allah..sejuk tu tuhan je tahu..menggigil aku kat luar tuu…hahaha. ….i’m not lying ok..dead serious…!sejuk maut weyh….! menggigil sampai kene gelak ngan pak cik bus tuh..hek eleh..mentang2 arr dia bnyak lemak…eh?termengata plak..hahahhaha…pastu sumer turun then ader gi masjid, ade jgk yg carik tandas kt petronas…*terasa*
cejukkk cangaat...!
packing...!  
ready to hiking..!
7:30 am : kitorang kumpul balik,sebab ade taklimat dan pembahagian kumpulan…
alhamdulilah aku dpt group no 2…knape alhamdulillah?sebab aku dapat kenal ngan abang Muaz…ececece..haha..then lepas breakfast ape sumer.
kitorang gerak ke checkpoint 1 lbih krg kol 9:30 pagi...
mira,mue,bie,min,dija,dayah and ada. my classmates.
mase ni ok lagi..jalan dia biase2 jer...tp bila stat hiking tu..for god sake..!
aku ingat jalan dia cam jungle tracking jer…skali kena panjat- memanjat daahh,…ader la dlm 80 darjah aku rase..mmg aku pancit arr…semput teruk….!!! stamina aku mmg tahap terendah kowt… aku merangkak arr time tuh..aku yg melambatkan perjalanan tu korang tahu x?last2 sume potong aku…dayah jer setia jalan depan aku slow2…
i was thinking that 
“this hiking stuff is a mistake..!Totally mistake..!knape aku join…???!


keadaan aku teruk sgt smpai sumer org tnya aku ok ke x..hahah..maluuuuuuu…sumpah, maluuu sgt tahu tak..huwaaaaaaaa…korang x thu betapa teruknye aku time tuh…mcm putus nyawa...separuh mati…. Abang muaz tu suh makan choki2..kasi tenaga sikit...tp eii tlg la…
aku nak bernyawa pon x lepas,,suh org makan.

abg muaz and kak wahidah x bagi aku duduk n rehat lame2 nanti cramp..so nak tak nak aku kene teruskan jgk even semput x habis lagi… last2 aku kuatkan semangat and ingat tuhan bnyak2,alhamdulilllah….aku boleh bngun n teruskan perjalanan…lepas tu la rase cam lega sikit…dah x semput cam first2…dari situ la lancar je perjalanan aku sampai la kat tempat rehat pertama…lebih kurang sejam jugak arr….kat situ la berenti rehat jap..sume kat situ yg potong aku td tnya aku ok ke x..malu giler weyh….hahah.
melepaskan lelah jap..
lepas tu jalan makin mencabar arr… berlumpur...pokok berduri…ade jgk yg termuntah…
*aku tak..*
memang mencabar mental dan fizikal arr…aku x pernah lagi wat aktiviti camni..ni first time. abang muaz la yg bnyak tolong..muahahaha…sepanjang perjalanan ngan die tu sempat la berkenalan sikit2…heee.
dia tu kelakar sgt tahu x..kelakar and sgt sweeeeeet…dah la comel
*eii..x senonoh la aku ni* hahaha..

ade skali tu aku cramp dua2 belah kaki, abang muaz tu la yg tolong betolkan balik kaki aku...tersentuh hati aku…dah la bnyak menyusahkan dier dari awal lagi….eheh..ntah camane aku ngan dayah boleh jalan skali ngan dier….korang mesti nak tgk..camane la rupe abang MUAZ tu kan..?hahahha

ni le dier abang muaz...sgt suka tgkap gmbar n posing...haha.
 bila dah nak dekat sampai ke puncak tu,jalan dia makin senang arr…tetiba kawan aku si adawiyah yg group 5 yg stat  lewat dari group kitorang tadi memunculkan diri…tekejut aku weyh…cepat giler budak ni panjat…x penat ke dia..? jap, dia cepat ke aku yg lambat…?hahaha…then lepas tu aku,dayah, min and adawiyah jalan sesame
alomost there...!!!

AT LAST…AKHIRNYA….TEPAT KOL  12:05 tghari
aku menjejakkan kaki ke 
puncak GUNUNG BRINCHANG, 6666 kaki….
WOW…!aku x percaya yg aku mampu buat!!!

 U are awesome BIE....!!!

citer panjang lagi....to be continued...

Thursday, October 20, 2011

bie's mayonnaise

ade sape2 berminat nak beli mayonies bie x...?
sedap taw...hahak =)

ok just joking...quiet excited..semalam wat mayonis dalam lab.
lab pon dah macam dapur dah...well, dah name nyer pon food biotech. 
x masuk lab yg student 4th year punyer lagi...lagi lengkap..dapur chef wan pon xleh lawan yg tu.hahah

actually experiment tu utk tgk dier punyer emulsion antara mayonis yg 
kite masukkan minyak sekali gus dan yg di masukkan minyak sedikit demi sedikit.
haaaa...lain taw final product dier..! kitorang gune sunflower oil n soybean oil..
so ader 4 jenis pilihan mayonis..korang nak yg mane?hee



see...? this is my group's mayonnaise...tp sayang xleh rase...
dlm lab kot...takot contaminated ngan chemical lain...x pasal2 makan,
berbuih mulut nanti...hahaha...ingat balik umah cuti nanti nak try wat larh..hee

ader jgk classmates len wat experiment bakar biskut..tp xleh makan jgk..
sayang....hek3..

\
sje menyibuk amik gmbar ngan biskut diorang..hahaha..

well, makin lama belajar pasal makanan nie, makin meningkat lak kesedaran 
dan alertness tiap kali tgk bahan2..chehhhh....sebab dah tahu
tu buat dari ape..ni plak dari ape...quite interesting though...!


Monday, October 17, 2011

halfest -- pwtc -- aaron aziz -- lovely day...!


Hari sabtu lepas… kitorang budak-budak FB second year ni gi HALFEST… kat PWTC tu… I was very excited la as I’ve never been there before. So, early in the morning…I woke up and finished all the house works… kemas katil, kemas meja study, pergi basuh baju, iron baju siap2 then kol 9 tu turun. Kol 10;30 baru la  dtg bus nyer…haish..


halfest…..if u guys ask me… I would say it was an awesome function…!! Kitorang pergi ni pon sebab function ni banyak berkaitan ngan kos food biotech... sambil tgk2 produk baru,, leh rase tester2 tu sumer…ahaks..karipap, air roselle, coklat, madu, kopi…sume aku try… sambil2 tu tnya maklumat sikit pasal syarikat2 kat situ…untuk latihan industry nanti…kire cam wat research  la sikit kononnyer..then tambah maklumat pasal biotech ni sikit..x sempat nak tgk sumer booth.bnyak sgt..




ehem..sebelum pegi, kwn aku da cakap ade aaron aziz…mase tu dah pasang niat dlm hati nak jumpe… then sampai2 sane tgk cam xder harapan jer…xder pon aaron…pastu mase kol 2 aku ngan beberapa org kawan ni cari surau..nak solat zohor…pastu ntah camane terjumpa aimi and kak yam, geng aku yg naik bus satu lagi tu…aimi cakap la kol 2.30 ni ade aaron aziz..!and I was like “what…??!!!” excited doe. Mase tu kat pentas mmg ade sixth sense..pastu Sheila hamzah…tp aku nak aaron..hahahah
 
then lepas solat aku n aimi terus turun gi kat pentas dewan bawah tuh..dayah ngan kak yam meronggeng kat booth2 lain…naseb jumpa aimi….org lain cam x bersungguh sgt nak berjuang utk tgk aaron dari dekat..hahaha…mase tgh dgr si jaapar onn n cef zam mengarut atas pentas..tibe2 rase geli-geli kat poket aku..hahaha..nfon aku vibrate…tgk name “M.7 Nana”…eh, cam pelik je nana tetibe kol aku…mase tu dah terdetik dlm hati,,nana ni mesti ade area sini..mase angkat  fon, aku x dgr langsung suara nana tu. Yg aku dengar dlm fon suara jaafar onn jer…same cam yg aku tgh dgr live time tuh..! hah sudaah..sah la budak ni ader kat sini…

tnya nana die katne tp sepatah haram pon aku x dgr..bising sgt la pak cik jakpar tuu..hahaha.last2 toleh kanan toleh kiri baru nampak nana kat tepi pentas sebelah sane…hepi kot…! Tp x borak2 pon..nana arr..aku suh dia dtg kat aku kat depan tgh2 pentas tu x nak..ish…sampai la aaron aziz datang….mase tu mmg aku da x igt langsung kat nana..hahahhahahaha..ya allah..u guys should see him….!! Nsem sgt…kenape die nsem sgt….kenapa??! *hidung kembang kuncup, nafas nek turun.hahaha*


memang perasaan mase tu bercampur baur ah…hepi ader,, x percaya pon ader…org yg slama ni aku tgk kat tv tetibe berdiri dekat depan aku…x sgka hajat aku cam kesampaian jgk kan…aku panggil name dier tp dia x dgr..*keciwa*.last2 aku try lagi pggil name aaron kuat2 dan….. dia dgr weyh….die toleh kat aku, then senyum sambil thumbs up…!!!awwwwwh….cair..cair..sumpah cair beb..! *over*..memang giler arr aku ngan aimi time tuh..haahahah.

dulu aku slalu jgk kutuk org yg terjerit-jerit bile tgk artis kesayangan diorang atas pentas…pakai tudung x pakai tudung same je..terlalu memuja artis…sekarang baru aku paham camane perasaan tuh..hahahahaa..tp aku x la memuja sgt…just excited sebab memang x sangka dapat berada sedekat itu..phm x?
then aaron ade bahagikan ader satu produk belacan nie..hahahaha…aimi la excited dpt belacan aaron tuh..pdhal bukan makan pon..tp sebab aaron bagi…hand by hand lagi you….aimi cakap batal wuduk tersentuh tangan aaron tadi..*ntah2 sengaja…eleh..heheh*

aku plak…lagi special oh…! Dapat rase air tangan aaron…..dia masak kari ikan sardine.ehek3..sardin je pong….tp sbb aaron masak dier jadi sedap.hahaha*x senonoh *
mula2 mase aaron bahagikan makanan tu, aku x dapat taw…mmg keciwa arr…then aku cam sedih arr sebab duk betol2 depan pentas..tp x dapat..pastu bodyguard kat situ cakap..jgn risau dik…mesti dapat punyer…jgn sedih..pastu aaron bahagikan lagi skali..pastu bodyguard tu siap panggil lagi aaron tu “aaron,kat sini x dapat lagi…aaron, sini..sambil tunjuk kat aku..aaron datang then bahagikan makanan tu, aku ape lagi, “aaron”…wat suara cam sedih bebenor…last2  berjaya…!!!x sia2 usaha aku..hahahaha…

cawan yg aaron bagi kat aku...sumpah sedap dier masak..haha

hepi..bahagia..puas ati,,dan x percaya..tu je aku  boleh describe perasaan time tuh..ahaha.pastu mase tu dah lewat…bus dtg kol 5…lepas dpt makanan aaron tu aku terus blah…sorry aaron…heh..sory nana..igt nak jumpa jap tp lewat sgt dah..nak isi perut sebenarnye..lapar..heh...then jumpa budak laki kos aku..diorang ajak makan mcd sesame. Aku n the geng ikot je la…tapi yg sedihnyer.. cawan yg aaron bagi tu tertinggal kat mc D…diorang la ni..ajak aku makan sgt..hahaha..xkesah la..klw wat balik pon aku buang jgk kot…makan tu mmg rushing giler…lepas makan, balik kat pwtc… tgk bus aku dah tunggu then terus balik….hepi…wut a lovely day..!


Thursday, October 13, 2011

kak cik adik ku....

“Wahai kak cik….adakah kak cik sehat?”
Kak long tahu kak cik mesti terpana dan terkejut bukan. Haaa…kak long nampak kak cik tgh sengeh tuu… slps link blog nie terbocor, kak cik slalu sahaja mengikuti perkembangan blog kak long ini bukan..haha… kak long tahu itu semua..sengaja kak long diamkan…tidak perlu lah kak cik merasa gusar dan bimbang…kak long tidak  berminat untuk mengumpat kak cik di  dlm blog nie…kak long tidak akn bercerita tentang benda2 burok pasal kak cik di sini…

kak long tidak akan sekali-kali mendedahkan tentang “tragedy ngeri” di lata belatan itu…kak long dan kak ngah akan tetap tegoh menyimpan rahsia jenayah kejam dan sadis kak cik tersebut semasa kita berkelah di sana…hahahhahahhahaha….

Kak long juga tidak akan bercerita tentang peristiwa kak cik menyeksa ibu kita dgn mengurung beliau di dlm bilik yg dipenuhi racun itu…hahahahahhahhha…dan kak long tidak sanggup utk menghebohkan kpd org lain tentang ape yg kak cik sembunyikan di bwh kain burok kat dapur rumah kita itu….hahahahaha…aii..kak cik..kak cik..

Kenape la tegar sgt kau melakukan jenayah2 itu semua…? Tidak kah kau fikir tentang maruah diri mu dan kakak2 mu ini..hahahaha...kini kami terpaksa berkomplot dan bersubahat menyimpan rahsiamu drpd di ketahui sape2…tp kami juga sgt bersyukur kerana engkau melakukan itu semua...boleh la kami mggunakan nya sbg senjata jika engkau cuba mengingkari perintah suatu hari nanti….naah..mesti kak cik sedang merasa gerun bukan?hahahahhahah

Kak cik, adakah kak cik tahu betapa susah nya utk kak long menaip entry ini? Kak long tidak mampu untuk menahan diri dari terguling-guling, tidak mampu untuk menghalang air mata ini dari mengalir akibat terlalu bnyak ketawa..malahan jari-jemari kak long juga menggeletar apabila satu-persatu perbuatan jenayah mu itu terbayang di ruangan mata ini…hahahhahaha…

Ok lah kak cik…lpas abis baco neh, gi ler tolong2 ma basuh pinggan ke..nyapu ke...online jah sokmo...huh!