Friday, July 22, 2011

PEGAGA DAN POKOK DAGING AYAM



cne nak stat ek???hahaha….kisahnyer mcm nie…family aku ni gi jenjalan kat kedah…
umah pak su aku…aku n adik2 mmg rapat ngan pak su tuu...
dier da kawin..ader anak sorang…nme anak dier AMIN,,3 tahun…hahaha…

adik bongsu aku ni mmg rapat ngan amin..slalu men same2 klw balik kmpung…then mase adik aku tgh men sme2 ngan amin kat umah pak su tu….dier nmpak la pokok pegaga dlm pasu….then terjadila dialog berikut:

 adik aku : "eh,,pokok pegaga laa amin…."

Amin : "ni bkn pokok pegaga la kakak..ni pokok daging ayam"

Adik aku : "err... x….ni pokok pegaga minn…."(cover tekejut)

Amin : bukannn….ni pokok daging ayam laa…..

Pak su aku daa tergelak-gelak kat situ…..then dier cakap…mak su yg ajar amin camtuh….
nak suh amin makan sayur…klaw x ckp tu pokok daging ayam dier x makan….
ni la amin.....comel kan dier....? macam saya..

Hahahahhahaa……aku gelak smpai nk pecah perot oiii…..kesian giler kat amin…kene tipu camtuh…pandai mak su aku wat tipu muslihat camtu…amin ni dgn comel nyer makan la sayur2 tu sumer…ye la.. ni pokok daging ayam…ni pokok ikan..ni pokok daging lembu…hahhaha
Besar seksok klw citer kat dier ni mesti x nak ngaku..hahahhahah..
soo..pde sesape yg ader anak yg susah nk mkn sayur tuu leh try care nie..
tp teknik ni x kan berkesan klw budak tu dah 5 tahun ke atas...
5 tahun ke bwh leh la kot..heheheheh
ok,,tata...!

Tuesday, July 19, 2011

PURPOSE OF LIFE

  
purpose of life.....that is tujuan hidup...what is our purpose of life?
as a student, of coz la  nk result exam gempak, 4.00 flat, dean list lagi...
as a businessman, ofcoz la nak untung juta2, tido atas duit, salut bini ngan emas.
BUT
 Is our purpose in this world just simply to eat, sleep, dress, work, acquire some material things and enjoy ourselves? Is this our purpose? Why are we born? What is the objective of our existence?

THINK OF THOSE QUESTIONS

Think about the brain: how it thinks, functions, analyzes, retrieves and stores information, as well as distinguishes and categorizes information.
Think about the brain for a moment.
 (And don't forget the fact that you are using your brain to consider itself !) 
This is the brain that made the car, the rocket ships, the boats, and so on. Think about the brain and who made that!

Think about the heart. Think about how it pumps continuously for sixty or seventy years maintaining the body requirement throughout the life of the person.Think about the kidneys and the liver and the various functions they perform.

Who created them?Who plans and regulates their function? Human beings do this? 
No, of course not. so WHO?
yes guys...ALLAH created them..and He created us too..

If I were to give  you RM 100 for no reason, you would at least say thank you. What about your eyes, your kidneys, your brain, your children, and your life: Who gave you all of that? Is He not worthy of praise and thanks? Is He not worthy of your worship and recognition?
Allah said to us in the Holy Quran:
 "And I did not create the jinn and mankind except to worship Me."
 [Surah 51: Ayah 56]

 "Indeed, the religion in the sight of Allah is Islam."  
[Quran, 3:19]
this is what the Almighty said.

so i can conclude that the purpose of life is to know Allah, to believe in Him and to worship Him according to how He wants to be worshipped, this includes that we live our lives according to His commands.


and I tried to recall back everything that has happened to me for the past 19 years living on earth.
did I've done things that I should've done to achieve the purpose of life?
nope.. i dont think soo...i know that i am not a good muslims..
but i'll try my best to change to a better one and achieve my purpose of life.
many things happened to me lately and i just cant help myself from thinking of this.


 Dear Allah..help me to change..to be a better servant of Yours...AMIN..




Thursday, July 14, 2011

M.I.M.P.I ~ D.R.E.A.M

Erm…..talking about dream…last night I had a very weird dream… I don’t know whether it was a sweet dream or a nightmare…lol  
Sweet dream I supposed…coz that dream makes me smiled when I woke up in the morning (ok, actually, I didn’t smile but laugh…)hahahah. It was funny actually. I have no idea at all, how on earth they can sneak into my sleep??!

I’m not so sure how it starts but in my dream, I found myself is still studying in my primary school. And my body is also smaller…u know…I’ve turn into kids..!!!siap pakai bju skola lagi..(It was so scary…) then when I’m still confuse with that condition, there were two teachers (both are male) scold me..! They asked “ape awak buat kat sini neh?knape x masuk klas?ponteng eh??!!”

Mse tuh, aku duk dekat ngan taman bunga...environment dlm mimpi aku tuh mmg sebijik ngan skola rendah aku dulu…mmg real giler arr... Then I tried to explain to them that I am no longer a primary school student…. I am big girl right now! For sure la…they didn’t believe me…muke diorg garang sgt weii.takot aku..!

Pastu…di sebabkan aku terlalu takot…aku lari dari diorang…taw cikgu 2 org tu wat ape??? Dorang kejar aku weh..!!siap bwk rotan lagi…. I was chased by both of them..(satu skola tu aku pusing…). Seriously, I don’t know what to do!!! Aku terfikir, cmne la aku bleh jadi budak nie….mcm cite conan la plak.. mase aku tgh lari dr diorang tu..bnyak jgk la aku kenakan cikgu berdua tuu.
did u watch HOME ALONE 2?haha aku kenakan cikgu tu mcm bdk dlm citer tuh wat kat pnjahat yg ceroboh umah dier tu la….hahahahahah lawak siot…aku baling pasu kat diorng,,aku wat diorg jatuh…mcm2 laa

Then, after a long chasing2 tuu…cikgu laki 2 org tu mntak bntuan ngan cikgu laen… at last, I was caught by them. After that, they sent me to my class. 6 Pintar..kat sini lagi plek..aku tgk cikgu math aku dulu (cikgu norizan nme dier), tgh ngajo bahase melayu..plek giler weyh…

Aku pon masuk la dlm kelas tuu…I forgot where my desk is…so one of my friend showed me.. aku pon duduk la elok2 kan…mase tuh cikgu tgh diskuss pasal homework yg dier bagi…then my friend munira (dier kwn aku tym skola menengah..x taw cne leh skola rendah ngan aku dlm mimpi ni) asked me whether I’ve already done the homework or not.. I said no…because I don’t know that I have to get it done…I told her… I am not 12 years old! Then she gave me that look…strange look…(macam nk cakap aku ni giler laa) hahahahahha

i'm not crazy

Tetibe seha (haa..yg ni kwn aku kat u) ade kat sebelah aku..aku tnye dier cmne seha leh ade kat sini plak..dier pon  plek ngan aku…dia ckp “kiter skola kat sini la..” aku pon lagi laa..bertambah plek bertambah pening….pastu aku explain kat dorang sume pasal aku…(mase tuh cikgu norizan tgh ngajo kat depan)..aku ckp aku dah besar..bkn bdk skola…aku bgtaw diorang sume result UPSR diorg berapa,,skola menengah kat mane…u kat mne…aku cakap aku nie dtg dari mase depan..PERGHH…ternganga kwn2 aku tu dgr…tp ade jgk senyum sinis kt aku..x pcaye ckp aku ..lntak ah..

Tetibe cikgu pggil nme, NABILAH….!!ape jwpn utk soklan no 2??aku gelabah arr tym tuh..last2 aku amik jwpn kwn aku…hek3..nk di pendekkan citer..cikgu tu sudi dgr explaination aku psal kejadian ni…dia pon suh aku bgtw sume kwn aku dlm klas ni result UPSR diorang n skola menengah ape diorg dpt..aku ape lagi….with my pleasure la kan..? mase tu la aku nmpak bdk laki tuu..budak tu last...actually die satu u ngan aku..sme2 tamhidi,skunk 1 fakulti..tp bkn kos aku laa…dia tu terkenal sbg budak korea kat u aku nie..sbb style die mmg cam korea..rambut,muka,,baju….tp dlm mimpi aku tu muke die lain la..bkn cam skunk..tp muke bdk…bdk mne ntah tp mmg comel giler arr…rambut je same…hahaha..pemalu giler bdk tuh.. (huh,klw yg sebenar,,harap je laa)..aku pon ckp la kat dier, I mean bdk dlm mimpi aku tuh.. “comel jgk ko ni tym kecik..”hahaha..terpinga-pinga die…pas aku gtw result UPSR n skola menengah dier (ntah btol ke tidak tuu, aku mne la tahu dier dpt brape..ha3),,aku pon sedar dr tido dan mimpi yg pnjg tuh… mse tu mmg aku gelak..sakit perot oii…seb bek tido sorg2 dlm bilik…kah3

pnjg maut entry ni…
 

Tuesday, July 12, 2011

exam result

actually I just finished my first year of degree….owh!!! time passes soooo fast, isn’t it??
Aku rase baru bulan lepas je kowt aku sem 1 degree….upenyer da abis stahun…that’s mean I have another 3 years to finish my study…..3 tahun kejap jer..pejam celik pejam celik dah grad…hehehe..then mase tu berpisah ngan kwn2, classmates, roommates, housemates, coursemates, soulmate…opps !! hahahaha….


Result aku utk tahun pertama biase jer….tp alhmdulillah maintain lagi above 3 pointer tuu…huh..juz kaciwa ckit ngan result sem 2….turun dowh…aku da agak dah….ceit !! organic chem punye pasal la nie…(salah kan subjek plak)…hehehe….tapi aku bkn ape la…koss mets aku pon ramai yg mengeluh..result down compare to sem 1 punyer….(nseb bek bkn aku sorang je..muarghahahah..jahat giler oh !)
Ape2 pown…….aja-aja fighting!!!! Gambate!!! Agi idop agi ngelaban!!! Chaiyok2!! 


huh! never give up chasing ur dream nabilaa....!!

Monday, July 11, 2011

first entry kowt!

heheh....finally.....at last....i have a blog!!!! (kecoh jer...org len da berkurun..).hahaha...igt nk wat blog time burfday ke- 20 aku...tapi ntah la.....borink sgt kowt dok umah cuti nie..pdhal baru 4 hari....
actually i do have a blog once...i mean before this...BUT...for certain reason, i've deleted it !!
dont ask me why because i'm sure u dont want to know and i'm sure enough that u'll laugh at me...only my best friend dayah, knows why..hahahahaha..
 i've deleted the old one and created a new one (this blog) but dont know why it still 
stated on my profile 
" on blogger since december 2010"
it should be since july 2011 la kan??


ok!dah..xder mende aku nk melalut...(buat mase ni la)...see u nex entry!chewah!