Sunday, January 7, 2018

2018 Starts

Assalamualaikum dear readers!

Hope not too late to wish you guys Happy New Year 2018!!! Kebabommm *bunyi bunga api* hahaha. Ok not funny.

Actually I'm not really sure if my blog got readers or not sebab da lama tak update. As you can see not much posts in 2017 because I was so occupied with my new job in Rawang!! Omg I have so many things to share here doesn't matter la got readers or not as long as I can keep it as my life journal. I got so many drafts in 2017 which I didn't post yet. Wait. I will. Mostly about my feelings because transition period was chaotic and damn hard for me. Orang yang kenal rapat dgn aku akan tahu, aku ni sejenis susah nak move on, susah nak adapt to new things and environment. Aku mcm susah nak let go benda yg aku dah suka and sayang. Mostly my life in 2017 mcm tu lah. My struggle to adapt ni Rawang.

For first post in 2018, nothing much I could say. Its just some things are getting better and this year I hope accomplish few wishlist. Amin Insyallah. I dont have any new year resolution because for me, if you want to do something, just go for it. Don't need to wait for new year though. Ok that's all for noww!!

Chiou. Thanks for reading darling!

Saturday, December 30, 2017

2017 Conclusions


Assalamualaikum!
Sedar tak sedar dah habis tahun ni kan? Ya Allah cepat nya masa. Betul la Nabi kata bila akhir zaman ni, masa terasa cepat berlalu. Setahun seperti sebulan, sebulan seperti seminggu, seminggu seperti sehari dan sehari seperti sekelip mata. Apa khabar la iman kita wahai sahabat2 sekalian? Huhuuu
Okay, since we have reach the end of the year already, let's see my 2017 conclusions.

1. Kerja

Well, 2017 ni adalah tahun yang mengubah haluan kerjaya aku sebab aku dah mula bekerja di company baru yg lebih besar and established. Of course I was happy with my new job. Tapi Allah je tahu perasaan aku bila meninggalkan bumi Nilai dan kerja aku di company lama tu. Allahu.. Sedih tak payah cakap la. I was even cried when my former boss called me on the first day of my job. Dengan masa tu my office wasn't like as expected. I regret my decision so much at that time. I hate the new company and its people. Hahahhaa. But as the time goes by, everything is okay. Bila kita makin dewasa, makin besar ujian yang Allah akan turunkan supaya kita lebih kuat. Setiap level umur kita tu ada level ujian masing2 yang kita kena pass. Aku rasa untuk tahun ni, ujian aku lebih kepada kerja dan org sekeliling. Kena fitnah, kena pandang serong tapi semua tu memang kena hadap bila kau bernama manusia. Alhamdulillah, memang perit bila ingat balik tapi benda2 mcm tu la buat aku lebih kenal perangai manusia dan ujian hidup camana. Ambil sebagai pedoman untuk masa depan. Alhamdulillah untuk semua nikmat dan ujian.




2. Cinta/Relationship

Well, same as previous year I'm still single. Hahahhaha. Dengan bangganya. Tapi untuk cinta ni, kuat jugak ujian tahun ni. I was approached by few guys at my work place and I admit, I was quite happy. Hahahhahahaha. Saham naik la sebab budak baru kan. But of course, I was still cautious as I have trust issue with lelaki. Tak tahu la kenapa. Aku ni kalau ada laki nak kawan as kawan biasa, aku boleh go on. Tapi once dia da start nampak nak lebih dari kawan, caring lain macam aku da takut and automatically aku akan buat some kind of barier that limits me and him. Aku pon tak sure kenapa aku camtu walaupun sebenarnya aku agak suka dengan orang tu. Hahaha. Cakap pasal trust issue, I have one story that you guys might want to know. About one guy yang cuba aproach aku but in the end, dia rupanya penipu besar. I'll make a separate post about him lah. Sebab cerita dia macam panjang pulak. The conclusion is, I still not find the love of my life this year.

sayang akif!! 


3. Hobby/Travel

This year bila aku review balik, tak banyak pon gi hiking dan sebagainya. Cuma masa awal tahun sebelum aku pindah kerja di Rawang ada la gi water rafting di Slim River Perak tu. Lepas tu dah takde keluar dah ngan geng2 hiking aku FB dan Hamra tu. Maybe semua busy tahun ni. Ramai yang kawin, ramai yang mengandung.HAHA. Dah semakin dewasa da masing-masing. Ada komitmen sendiri. Untuk geng aku, sempat la kitorang gi Perth Australia bulan tiga dulu. Just before Aimi get married. Jodoh takde sape sangka. Masa beli tiket Perth tu, dia tak jumpa pon lagi laki dia. Sekali nak kawen bulan 3, terpaksa diorang tangguh majlis sebab sama tarikh gi Perth. hahahah. Travel punya pasal. Sekarang da ada anak dah aimi.. isk. Tak tengok lagi anak dia. Aimi kawin pon aku tak gi sebab cuti takde baru lepas balik Perth kan.




Hmmm okay lah. I think thats all the conclusions for this year. Nothing much. Doakan aku dimurahkan rezeki untuk tahun 2018 untuk aku beli rumah. Insyallah. Kawin tuuu...susah aku nak cakap. hahaha. Tapi aku tak rasa aku akan kawen next year, maybe 2019 kot. Apa-apa pon doakanlah.. Ok peeps! Happy new year!Allah bless.


Friday, October 20, 2017

Love Hard





Maybe its true after all. That if you miss someone so badly or think about them so hard, the person would feel the same thing and eventually will find you. Like I miss my mom so bad and would like to talk to her but somehow I forgot to call her due to endless work, she will call me exactly when I think of her. It feels like magic. LOL. Hmmmm, that is my mom. But for other person? Like him?

 Not sure why these past 2-3 days he keeps crossing my mind. Last time we met was like 4 months ago. And I really miss to have a conversation with him like we used to. I think of him so hard that he was the last person in my mind before I go to sleep. And that morning, when I arrived my office, checked my phone, I got a text from him. Yeah. I read few times to check was it really him. hahaha. It was. And he sent the text so early in the morning I was still asleep at that time. And I replied and it didnt take long for him to reply back and, we chat. I feel like I was smiling all day. haha. Even though it was just a short conversation because I got tons of work to be done, but I'm happy. And we're gonna meet soon. I'm relieved we are still friend though.

So, my point is, I believe that myth. If you really miss someone, eventually they will find you. Especially if they have strong bond with you like your mother or families. Because the perasaan rindu is one of the love form, and love is from God and I think God loves to see everyone love each other, as a family, as a friend, as a brother. So yeah. LOVE HARD.

Tuesday, June 20, 2017

Iftar Jami'e FB Gen7 & Hamra

Untuk pengetahuan korang yg tak tahu ape tu FB Gen 7 & Hamra, ni adalah dua 'organisasi' yang berbeza. FB Gen 7 tu stands for Food Biotech Generation 7 (budak biotech USIM) & Hamra stands for Halal Management Research Association (if I'm not mistaken). Sejarah camana dua buah organisasi ni boleh berjumpa malas plak aku nak cerita. Senang ceghita, budak FBG 7 ni ramai join Hamra lepas abis belajar. Aku ?? Aku tak join sebab application kena reject dek Hamra ni. -_-'  haha

So nak dijadikan cerita, macam biasa tiap2 tahun kami akan buat iftar jamie FB Gen7 ni kat Dataran Putrajaya. Member2 FB budak Hamra heret sekali member Hamra join iftar ni jadikan satu majlis. Apasal aku tak pernah terfikir nak buat camtu eh?? Elokkk je haaa semua boleh datang tak payah pening2 nak pi mana. Ok lah dah tahu camana nak arrange tahun depan. hehe. Even aku kawan and agak rapat jugak ngan geng Hamra ni tapi segan tu tetap ada.. Ok lah. Kali ni iftar paling best. Harap next year ade lagi..!